Mika Kaakinen sairastui harvinaiseen sydänpussitulehdukseen.
"En yleensä julkaise tämmöistä, mut on niin opettavainen tarina tarjolla".
Näin alkoi Mika Kaakisen Facebook-julkaisu, jota koristi kuva sairaalan käytävästä. Julkaisussa hän kertoi painaneensa kahden viikon ajan töitä pikkuflunssassa, kunnes sydänpussin tulehdus pakotti pysähtymään.
"Ei noussut kuume, eikä nokka vuotanut"
Kaakinen, 53, oli kärsinyt pientä flunssaa jo kahden viikon ajan. Kuume ei noussut, eikä muitakaan oireita ollut erityisen paljon.
Siispä Kaakinen teki, kuten moni meistä tekisi: hän otti tulehduskipulääkettä ja meni töihin.
– Ei noussut kuume, eikä nokka vuotanut. Kurkkukipua, perusväsymystä, semmoista, että ei tajua jäädä kotiin, Kaakinen muistelee MTV Uutisille.
1,5 viikon salitauon jälkeen hän lopulta uskaltautui talvisena perjantaina kuntosalille.
– Lääkäri ei osannut sanoa, oliko se sitten se viimeinen silaus.
Kuin norsu olisi istunut rinnalla
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä alkoi kova olkapääkipu. Kaakinen heräsi kolmelta aamuyöllä tuskissaan.
– Oli tosi kova paine rinnassa. Kipu oli niin kova, etten pystynyt enää nukkumaan. Siinä sitten ihmettelin, mutta lähdin kuitenkin kuuden aikaan töihin, hän naurahtaa.
Työpäivän jälkeen olo romahti.
– Asetuin sohvalle ja totesin, että nyt ei ole enää mikään paine rinnassa, vaan oli semmoinen tunne kuin norsu olisi istunut päällä.
Lue myös: Sydämen vajaatoiminnan oireet ovat moninaisia ja epämääräisiä – huonompi ennuste kuin joissain syövissä
Tutkimuksissa löytyi sydänpussitulehdus
Hän soitti etukäteen neuvoja terveydenhuollosta, mutta sai arvion, ettei ambulanssia tarvittu. Kaakinen ajoi itse itsensä ensiapuun.
– Niin sanotusti hyvässä lykyssä minut olisi voitu lähettää päivystyksestä takaisin kotiinkin, koska vaikka minut tutkittiin tosi tarkkaan, syytä ei silloin vielä näkynyt. Sydänentsyymiarvokin nousee vasta jälkikäteen.
Kaakinen kuitenkin pääsi jäämään osastolle. Siellä hän tunsi olevansa osaavissa käsissä.
– Seuraavana päivänä lääkäri sitten löysi ultralla nestettä sydänpussista. Minähän olin siis jo lähdössä himaan, mutta hän sanoi, että ei nyt vielä kuitenkaan lähdetä.
Myös EKG muuttui epätavalliseksi. Sitten veriarvot pompsahtivat.
– Se vahvisti diagnoosin: sydänpussitulehdus. Se on kuulemma erittäin hankalaa löytää.
Jälkikäteen ajateltuna Kaakinen tunnisti, että rinnassa oli tuntunut ahdistusta jo päiviä.
– Kuin joku olisi painanut koko ajan rinnasta.
Milloin koronan sairastamisen jälkeen uskaltaa mennä treenaamaan? Juttu jatkuu videon alla.
7:38
Edes kävellessä ei saa hengästyä
Omakannassa lukee peri-myokardiitti. Sydänpussitulehdus eli perikardiitti ei esiinny itsekseen: sydänpussi voi tulehtua vain, jos sydänlihaskin on tulehtunut. Sydänlihastulehduksen toinen nimi on myokardiitti, kertoo Mehiläinen.
Lue myös: Sydänlihastulehdus on salakavala tauti – kardiologi kertoo, miten vältät vaaran
Kaakinen syö nyt tulehduskipulääkekuuria sekä kolkisiinia, joka piti tilata apteekkiin erikseen.
– Sain vanhan ajan paperireseptin! Sitä ei saanut sähköisen laitettua.
Kolkisiini on tulehdusta ehkäisevä yhdiste, joka hidastaa tulehdussolujen siirtymistä ja jakautumista, sekä estää tulehdusta edistävien sytokiinien erittymistä, kertoo Duodecim-lehti.
Toipumisaikana tulee myös ottaa rauhallisesti. Edes kävellessä ei saa ensimmäisen kuukauden aikana hengästyä.
– Ensimmäisen viikon olin kyllä niin väsynytkin, että vain nukuin 10–12 tuntia päivässä. Olotila paranee tässä koko ajan, mutta kovasti siellä sanottiin, että jarrua, jarrua, jarrua, Kaakinen kertaa.
Hoidon jälkeen hänelle tehdään muutamien kuukausien kuluttua rasituskoe.
– Siitä jos pääsee läpi, saa alkaa harrastaa pikkuhiljaa kuten ennenkin.
Arvojen normalisoituminen voi sydänlihastulehduksen jälkeen viedä jopa 2–3 kuukautta, kertoo Terveyskirjasto. Rasituskoe tehdään varsinkin urheilua harrastaville.
Lue myös: Influenssa voi aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja – eräs seikka tekee taudista "erityisen hankalan"
Diagnoosi iski puskista: "Olen ollut todella kiitollinen saamastani ammattimaisesta hoidosta"
Nuoresta lähtien urheillut Kaakinen on pelannut esimerkiksi jalkapalloa, jääkiekkoa ja jääpalloa. Hän on harrastanut myös nyrkkeilyä ja kuntosalia. Silti diagnoosi yllätti.
– Paljon loukkaantumisia on ollut peliuran aikana ja muutenkin, mutta en kyllä tällaista odottanut. Se tuli ihan puskista. Nyt pitää vain antaa aikaa toipumiselle, vaikka tuntuisi jo hyvältä.
Sairauslomalla Kaakisella on ollut aikaa surffailla netissä. Häneen iskenyt sydänpussin tulehdus osoittautui googlailun perusteella harvinaiseksi: sairaalahoitoa vaativia tapauksia on vuosittain Suomessa 150, kertoo esimerkiksi Mehiläinen.
– Olen ollut todella kiitollinen saamastani ammattimaisesta hoidosta, siitä suuri kiitos koko hoitohenkilökunnalle, Kaakinen sanoo.
– Tätähän ei pidetä hengenvaarallisena, jos sen hoitaa kuntoon. Eli sillä tavalla tässä ei ole mitään hätää, aikaa se vain vie. Iso riski on, että tämä uusii, jos sitä ei hoida kuntoon kerralla.
Kaakinen ei halua pelotella ihmisiä. Levon tärkeys on kuitenkin hyvä muistaa, vaikka vaivana olisi vain lievä flunssa.
– Kyllä sen verran tunnen suomalaista luonnetta, että jos ei ole kuumetta ja nokka ei vuoda täysillä, niin harva meistä jää kotiin. Maailma on niin hektistä.
Katso myös: Mikä altistaa sydänlihastulehdukselle? Tavistreenaaja, varo näitä
12:23