Narkolepsiasta ei voi parantua

Julkaistu 01.02.2011 11:06(Päivitetty 02.02.2011 15:34)

Narkolepsia on nukahtelusairaus, jossa ihminen nukahtelee pakonomaisesti paikallaan olon aikana arkipäiväisissä tilanteissa.

Nukahtaminen voi iskeä milloin tahansa, esimerkiksi kesken puhumisen tai vaikkapa pyörällä ajon. Nukahtelu voi toistua useasti päivän aikana ja kestää muutamia minuutteja. Nukahtaminen tapahtuu usein ilman varoitusta tai ennakoivaa väsymystä.

Narkoleptikolle on tyypillistä myös niin sanottu katapleksia, jolloin äkillisen tunnereaktion aiheuttamana lihasvoima saattaa hetkittäin heiketä tai kadota kokonaan. Katapleksiset kohtaukset voivat ilmetä esimerkiksi nauraessa, jolloin polvet saattavat notkahtaa alta pois.

Useimmiten narkolepsia todetaan nuorilla aikuisilla, noin 50 tapausta vuosittain. Tavallisesti narkolepsiaa sairastaa noin 2-3 kymmenestätuhannesta aikuisesta. Lapsilta löydetään normaalivuosina narkolepsiaa 2-7 tapausta. Pandemrix-rokotusten alkamisen jälkeen tautitapauksia on todettu kymmeniä kertoja enemmän,

Narkolepsiasta ei voi parantua, mutta se ei vaikuta elinikään ja sen oireita voi lieventää lääkehoidolla, terveillä elämäntavoilla ja säännöllisellä unirytmillä.

Lähteet: Duodecim, STT

Lue myös: THL: Pandemrixilla ja narkolepsialla on selvä yhteys

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa