Marsin pinnalta on todistetusti löytynyt nestettä, kertovat tutkijat.
Tutkijaryhmä Yhdysvalloista ja Ranskasta on löytänyt todisteita siitä, että planeetan pinnalla virtaa erittäin väkevää suolaliuosta.
Nasan mukaan aiemmin kuivaksi ja hedelmättömäksi luullun planeetan pinnalla on enemmän kosteutta ja vettä kuin aiemmin on oletettu. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Nasan tutkijat esittävät todisteita virtaavasta vedestä Marsissa.
Tutkijoiden mukaan planeetan pinnalta löydetyt tummat juovat ovat itse asiassa jokia, joissa virtaa "tietyissä olosuhteissa" suolaista vettä.
Juovat muodostuvat planeetan pinnalle myöhään keväällä, kasvavat kesällä ja katoavat syksyllä, kun lämpötila laskee alle 23 pakkasasteen. Tutkijoiden mukaan juovat eivät ole syviä, vaan vesi on maa-ainekseen sekoittunut ohut kerros.
Juovien kupeesta löydetyt mineraalit ovat Nasan mukaan sellaisia, että ne todennäköisesti pitävät suolaveden nestemäisenä kylmemmissä olosuhteissa kuin on luultu. Tämä mahdollistaa tutkijoiden mukaan sen, että vesi voi virrata. Mineraalit toimivat siis samalla tavoin kuin teiden kunnossapitoon talviaikoihin käytettävä suolaus, joka nopeuttaa lumen ja jään sulamista teiden pinnoilta.
Tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko vettä jossain muodossa myös planeetan pinnan alla.
Suolaveden alkuperä ei ole tutkijoiden tiedossa.
Nasan tutkijoiden mukaan vesi on elämän edellytys kaikkialla maailmankaikkeudessa. Tästä syystä veden löytyminen lisää todennäköisyyttä sille, että Marsista voi löytyä myös elämää.
Uudet löydökset auttavat myös tulevaisuuden avaruusmatkojen suunnittelua, sillä vesi on edellytys sille, että ihminen voi toimia planeetan pinnalla.
Aikaisemmin tänä vuonna Nasa kertoi, että Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla on aikoinaan ollut meri, jonka syvyys on ollut yli 1,6 kilometriä.