Video ja kuvat: Mars-tutkija: Vesihavainto aikamoinen sensaatio

Julkaistu 29.09.2015 17:27
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten tutkijoiden havainto suolapitoisesta vedestä Marsissa innostaa suomalaistutkijaa. Eilen tutkimusryhmä kertoi, että planeetan pinnalla virtaa suolapitoista vettä. Elämän löytäminen Marsista on kiehtonut tutkijoita pitkään.

Havaintoja tummista juovista eräiden Marsin kraattereiden rinteillä on tehty jo pitkään.

Tiedeyhteisössä on vallinnut melko laaja yksimielisyys siitä, että ne ovat rinnettä alas virtaavan veden aiheuttamia.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa esitti nyt lisää todisteita sulan veden esiintymisestä planeetalla.

– Uusi havainto on se, että samoilta rinteiltä löytyi kidevedellisiä suoloja. Tämä on erittäin vahva todiste siitä, että Marsin pinnalla havaitut tummat juovat todellakin ovat suolaveden synnyttämiä, sanoo Marsin ilmakehään perehtynyt tutkija Henrik Kahanpää Ilmatieteen laitokselta.

Vettä joka kevät

– Marsin pinnalla näyttäisi siis virtaavan vettä joka kevät. Kyllä tätä voi pitää vähän isompana uutisena, Kahanpää kertoo.

Mitä uusi havainto kertoo elämän löytämisen kannalta?

– Oletusarvo on, että elämän kannalta makea vesi olisi parempaa. On Maapallolla kuitenkin eliöitä, jotka elävät vahvassa suolaliuoksessa, sanoo Kahanpää.

Kahanpää haluaa kumota yleisen väitteen, että ilmanpaine Marsissa on liian pieni, jotta siellä voisi olla virtaavaa vettä.

– Ilmanpaine vaihtelee voimakkaasti ajan ja paikan suhteen, joten paikallisesti ja hetkellisesti paine voi olla sellainen, että nestemäistä vettä voi esiintyä. Virtaukset tapahtuvat ilmeisesti pintahiekan seassa muutaman sentin syvyydessä, eivät siis aivan planeetan pinnalla. Marsia pidettiin pitkään täysin kuivana aavikkoplaneettana, joten onhan tämä aikamoinen sensaatio, Kahanpää toteaa.

Marsissa aiemmin kosteampaa

Havainnot viittaavat siihen, että Marsissa olisi aiemmin ollut kosteammat olosuhteet, mutta yksityiskohdista on erimielisyyttä

– Mars on ollut nykyistä kosteampi. Mutta kättä väännetään siitä, kuinka paljon vettä on ollut kerrallaan, ja miten pitkään siellä on ollut enemmän vettä. Onko kyse kertaluonteisesta virtaamisesta, vai miljoonien vuosien aikana virranneesta vedestä, pohtii tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat