Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Osiris-Rex-luotaimen Bennu-asteroidilta keräämä aineisto laskeutuu Maahan ja Utahin aavikolle vuonna 2023. Tutkijat toivovat saavansa aineistosta tietoa elämän synnystä maapallolla.
Osiris-Rex lähti avaruuteen Atlas 5 -raketin kyydissä Cape Canaveralista Floridasta. Se saavuttaa päämääränsä, asteroidi Bennun, vuonna 2018.
Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan luotain asettuu aluksi yli kahdeksi vuodeksi Bennun kiertoradalle. Se kartoittaa asteroidin pintaa, ja arvioi avaruudenkappaleen kemiallista ja mineraalirakennetta.
Ainakin 60 grammaa näytteitä
Sen jälkeen luotain laskeutuu niin lähellä asteroidia, että sen robottikäsi voi poimia näytteitä Bennun pinnasta. Nasa toivoo saavansa talteen ainakin 60 grammaa näytemateriaalia.
– (Poimimamme) kappaleet saattavat sisältää hiilimolekyylejä, joita toivomme löytävämme, sanoo Nasan tutkija Jim Garvin.
Tutkijoiden mukaan Bennun pinnalla arvioidaan olevan orgaanisia yhdisteitä aurinkokuntamme synnyn alkuajoilta lähtien 4.5 miljardia vuotta sitten, ennen Maan muotoutumista.
Yhden teorian mukaan Maan olemassaolon alkuaikoina sen pintaan iskeytyi asteroideja ja komeettoja, jotka sisälsivät vettä ja orgaanisia yhdisteitä.