Sotilasliitto Nato yrittää rauhoitella Nato-maa Turkin ja Venäjän välille syntynyttä selkkausta venäläiskoneen alas ampumisen jälkeen.
Pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti Naton pitämän hätäkokouksen jälkeen osapuolia malttiin ja varoitti, että tilannetta ei tule kärjistää vaan ratkaista diplomatian keinoin.
Stoltenbergin mukaan Venäjä ja Nato eivät ole olleet suoraan yhteyksissä venäläiskoneen alas ampumisen vuoksi.
Nato myös vahvisti Turkin kannan, jonka mukaan Venäjä lensi Turkin ilmatilassa. Turkin mukaan Suhoi Su-24 -kone loukkasi Turkin ilmatilaa ja turkkilaiset F-16-hävittäjät ampuivat sitä vasta useiden varoitusten jälkeen.
Venäjän kanta asiaan on erilainen. Presidentti Vladimir Putinin mukaan venäläistä rynnäkkökonetta ammuttiin, kun se oli kilometrin päästä rajasta Syyrian ilmatilassa, eikä uhannut Turkkia millään tavoin.
Putin ei tänään säästellyt sanojaan arvostellessaan Turkkia venäläisen sotilaskoneen alas ampumisesta. Putinin mukaan turkkilaiset ovat "terroristien rikoskumppaneita", jotka ovat puukottaneet islamistiterroristeja vastaan taistelevaa Venäjää selkään.
Hänen mukaansa tapahtuneella on vakavat seuraukset Turkin ja Venäjän suhteille.
Ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti taas venäläisiä pidättäytymään matkoista Turkkiin "terroriuhkan takia". Useat venäläiset matkatoimistot ovat ilmoittaneet peruvansa matkojaan Turkkiin.
Lisäksi Venäjä ilmoitti keskeyttävänsä sotilasyhteistyön Turkin kanssa ja lähettävänsä sotilasaluksen Syyrian vesille Latakian maakunnan lähelle.
Tiedot pilottien kohtalosta vaihtelevat
Koneessa olleiden pilottien kohtalosta on kerrottu useita eri versioita.
Venäjän armeijan mukaan yksi koneessa olleista piloteista olisi kuollut pelastustoimien yhteydessä ja toinen olisi ammuttu.
Aiemmin päivällä Syyriassa toimivat turkmeenikapinalliset kertoivat surmanneensa molemmat lentäjät. Joukkojen varakomentajan mukaan lentäjiä tulitettiin, kun nämä olivat ilmassa laskuvarjojen varassa.
Uutistoimisto Reutersille nimettömänä puhuneen turkkilaisen virkamiehen mukaan koneessa olleet kaksi venäläispilottia olisivat elossa ja Turkki yrittäisi saada heidät turvallisesti pois kapinallisilta.
Turkmeenien pommitus kiristi välejä
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Turkin ja Venäjän suhteet olivat kiristyneet Venäjän pommittaessa Turkille läheisiä turkmeenikapinallisia aivan rajan tuntumassa.
Myös Yhdysvaltojen mukaan Venäjä oli pommittanut jo päiviä Syyriassa turkmeenien asuttamia alueita. Yhdysvaltain mukaan Venäjän Isisiä vastaan kohdistamat iskut ovat osuneet pääosin vain opposition asuttamille alueille, eivät niinkään Isisin valtaamille alueille.
Myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Venäjän pommitukset turkmeeneja kohtaan ovat tuomittavia.
Turkki oli myös toistuvasti varoittanut Venäjää ilmatilansa loukkaamisesta.
-Nyt Turkki vihelsi pelin poikki ja ampui koneen alas. Luulen, että Turkki patosi tämä kehityssuunnan, Aaltola sanoo.
Hänen mukaansa on vaikea nähdä, että Venäjä voisi vastata muutoin kuin kovilla puheilla ja kenties symbolisilla talouspakotteilla.
- Turkki on kuitenkin merkittävä aseellinen mahti alueella, Venäjän sotilaallinen läsnäolo siihen verrattuna on pientä, Aaltola muistuttaa.