Ministerit valmistelevat Haagin kesäkuun huippukokousta, jossa odotetaan sopua puolustusmenojen nostamisesta.
Naton kaksipäiväinen ulkoministerikokous alkaa tänään torstaina Brysselissä.
Tapaamisessa ministerit valmistelevat Naton kesäkuun huippukokousta Haagissa, jossa tarkoituksena on sopia Nato-maiden puolustusmenotavoitteen nostosta.
Mistään tarkoista prosenttimääristä koskien puolustusmäärärahojen nostoa ei ole vielä sovittu. Myös Suomen kanta siihen, mille tasolle Naton puolustusmenotavoite tulisi korottaa, linjataan erikseen ennen Haagin huippukokousta.
Yhdysvallat on julkisuudessa vaatinut Euroopan maita nostamaan puolustusmenojaan jopa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta tätä pidetään laajasti epärealistisena tavoitteena. Tällä hetkellä 32 jäsenmaasta vain 23 pääsee edes kahteen prosenttiin.
Naton pääsihteeri Mark Rutte on väläytellyt yli kolmen prosentin tasoa.
Suomi ilmoitti aiemmin tällä viikolla nostavansa puolustusmäärärahojen tason vähintään kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2029 mennessä.
Lisäksi johtajat keskustelevat muun muassa Ukrainasta.
Lue myös: Analyysi: Selvitys paljasti Ukrainan ja USA:n "salaisen historian" – tappoketju tukee Kremlin väitettä
USA:n uusi ministeri ensimmäistä kertaa mukana
Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) Kokoukseen osallistuu ensimmäistä kertaa myös Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Marco Rubio.
Eurooppalaiset Nato-maat odottavatkin, millaisella viestillä Yhdysvallat kokoukseen tulee. Yhdysvaltain puolustusministerin Pete Hegsethin ensimmäinen esiintyminen Naton puolustusministerikokouksessa helmikuussa shokeerasi eurooppalaisia liittolaisia.
Hegseth muun muassa linjasi, että Yhdysvaltain on keskityttävä jatkossa omaan puolustukseensa ja että Ukrainan ei tulisi saada liittyä sotilasliiton jäseneksi, mikä on vastoin Naton avointen ovien politiikkaa. Hän myös sanoi, että Yhdysvaltain joukkoja ei lähetetä Ukrainaan osana mitään turvatakuita.
Yhdysvallat on toistuvasti viestinyt, että se toivoo Euroopan maiden kantavan enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan. Eurooppalaisten odotetaankin välittävän tätä viestiä Yhdysvaltoihin.
Tapaaminen Tanskan ja USA:n välillä?
Kokous järjestetään keskellä tilannetta, jossa Yhdysvaltain vaatimukset Grönlannin haltuunotosta ovat kiihtyneet.
Vaikka Grönlanti ei ole kokouksen virallisella asialistalla, Financial Times -lehden tietojen mukaan Tanskan ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen aikoisi tavata Rubion kokouksen yhteydessä keskustellakseen Grönlannista.
Tanskan tai Yhdysvaltain edustajat eivät ole vahvistaneet tapaamista julkisesti. FT:n lähteiden mukaan tapaaminen voidaan myös perua maiden välisten jännitteiden vuoksi.
8:15Professori Markku Henriksson: Nato-Suomi innostui fanittamaan Yhdysvaltoja liikaa.