Natsislogan ja "uusi herätys" – laitaoikeisto marssimassa voittoon Saksassa

Laitaoikeiston ennustetaan voittavan huomenna kahdet osavaltiovaalit Saksassa

Saksassa äänestetään tänä viikonloppuna osavaltiovaaleissa Saksissa ja Thüringenissä. 

Kannatusmittaukset povaavat molemmissa voittoa laitaoikeistolaiselle Vaihtoehto Saksalle puolueelle. Vahvoilla on myös vasemman laidan uusi populistipuolue.

Tuore tuomio natsisloganin käytöstä ei paljoa hetkauttanut Björn Höckeä, jonka johdolla laitaoikeisto on marssimassa kirkkaaseen voittoon Thüringenin osavaltiovaaleissa. 

Vahvoilla AfD eli Vaihtoehto Saksalle on myös Saksin osavaltiossa.

Viime hetken kampanjapolttoainetta puolue sai koko Saksaa ravistelleesta turvapaikanhakijan tekemästä veitsi-iskusta Solingenin kaupungissa.

– Se oli tietysti uusi herätys ihmisille niihin ongelmiin, joita laiton maahanmuutto, ja palautuksissa epäonnistuminen aiheuttavat, sanoi AfD:n jäsen Dieter Neuendorf.

AfD:n Jana Bernt summannee monen puolueen kannattajan tuntemukset todetessaan, että "kaiken pitäisi palata sellaiseksi kuin haluaisimme".

– Kyse on perhearvoista ja isänmaasta, hän sanoo.

Protestipuolueille on tilausta entisen Itä-Saksan alueella, jossa moni tuntee jääneensä unohduksiin lännen eliitiltä. 

Tunteesta suosiota ammentaa myös vasemmistopopulistinen BSW, joka on nopeasti jättänyt varjoonsa keulahahmonsa Sahra Wagenknechtin entisen puolueen Linken. 

Puheissaan Wagenknecht tekee pesäeroa AfD:hen, mutta yhdistäviä tekijöitäkin on, muun muassa Venäjän myötäily ja maahanmuuttovastaisuus. 

– Kuka on vastuussa siitä, että niin moni maassamme äänestää AfD:tä vihan ja epätoivon vallassa, Wagenknecht kysyi retorisesti.

– Poliitikot, jotka ovat ylenkatsoneet tavallista kansaa vuosikausia, hän jatkoi.

Erityisen huonolta ennakoitu vaalitulos näyttää Olaf Scholzin keskustavasemmistolaisen hallituksen puolueille. Ensi vuonna pidettävien liittopäivävaalien paine kasvaa entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat