Navalnyin ruumista ei ole luovutettu – oppositiojohtajan kannattajat: Jälkien peittelyä

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kannattajat uskovat Venäjän viranomaisten peittelevän jälkiään kieltäytymällä luovuttamasta hänen ruumistaan. Samaan aikaan Kreml on pysynyt hiljaa, vaikka länsimaat ovat syyttäneet sitä Navalnyin kuolemasta.

Tänään Navalnyin äidiltä ja asianajajalta evättiin pääsy ruumiin luo, kun he saapuivat alueelle, missä Navalnyita oli pidetty vankeudessa.

– On itsestään selvää, että tappajat haluavat peittää jälkensä eivätkä siksi luovuta Aleksei Navalnyin ruumista piilottaen sen jopa hänen äidiltään, Navalnyin tiimi sanoi viestipalvelu Telegramissa,

Viranomaisten mukaan Navalnyi, 47, kuoli perjantaina iltapäivällä kahden jälkeen paikallista aikaa, kertoi Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmyshviestipalvelu X:ssä.

Viranomaiset kertoivat Navalnyin asianajalle tänään, ettei oppositiojohtajan kuolinsyy ole vielä selvinnyt ja että tutkimustulokset valmistuvat vasta ensi viikolla, Jarmysh sanoi.

– On selvää, että he valehtelevat ja tekevät kaikkensa Navalnyin ruumiin luovuttamisen välttämiseksi, Jarmysh kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Jarmysh vaatii, että viranomaiset luovuttavat oppositiojohtajan ruumiin Navalnyin perheelle välittömästi.

Tiedottaja: Navalnyin ruumis ei ole Salehardissa

On myös epäselvää, missä Navalnyin ruumis tällä hetkellä on.

Jarmysh kertoi aiemmin, ettei Navalnyin ruumista löydetty viranomaisten ilmoittamasta paikasta. Navalnyin vankilan mukaan oppositiojohtajan ruumista säilytettäisiin Salehardissa Luoteis-Siperiassa sijaitsevalla ruumishuoneella.

Paikalle tänään matkustaneet Navalnyin äiti ja asianajaja saivat kuitenkin ruumishuoneelta tiedon, ettei Navalnyin ruumista säilytetä kyseisellä ruumishuoneella.

Yli 350 ihmistä otettu kiinni

Yli 350 ihmistä oli otettu kiinni eri puolilla Venäjää pidetyissä Navalnyin muistotilaisuuksissa perjantain ja lauantain aikana, sanoo venäläinen ihmisoikeusjärjestö OVD-info sivullaan. Kiinniottoja oli järjestön mukaan tehty noin 30 kaupungissa, muun muassa Moskovassa, Pietarissa ja Murmanskissa.

Venäjän viranomaiset varoittivat aiemmin ihmisiä ottamasta osaa mihinkään protesteihin.

Navalnyi pidätettiin vuonna 2021, kun hän palasi Saksasta Venäjälle. Navalnyi oli ollut Saksassa saamassa sairaalahoitoa myrkytysyrityksen jälkeen.

Navalnyin vankeusolot tiukentuivat vähitellen, ja hän joutui muun muassa eristysselliin. Hänen terveytensä heikkeni vankeudessa. Navalnyi oli ajoittain myös syömälakossa. Loppuvuodesta hänet siirrettiin uudelle vankileirille Siperiaan napapiirin pohjoispuolelle. Tuolla vankileirillä hän myös kuoli.

Venäjä närkästyi lännen reaktioista

Presidentti Vladimir Putin ei ole kommentoinut toistaiseksi Navalnyin kuolemaa mitenkään. Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin vieraili perjantaina Uralilla eikä puhunut Navalnyista mitään.

Putin on vuosien aikana vältellyt yleisesti Navalnyin nimen sanomista julkisesti ääneen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kuvasi lännen reaktioita "hysteerisiksi".

Venäjän Yhdysvaltain suurlähettiläs Anatoli Antonov puolestaan sanoi venäläiselle uutistoimisto Tassille, että Yhdysvaltain reaktio Navalnyin kuolemaan on "tapa sekaantua Venäjän sisäisiin asioihin".

Aleksei Navalnyin vaimo Julija Navalnaja sanoi perjantaina pitävänsä Putinia henkilökohtaisesti vastuussa miehensä kuolemasta. Samalla hän pyysi kansainvälistä yhteisöä yhdistymään ja lyömään "Venäjän paha, kauhistuttava hallitus".

Lue myös:

    Uusimmat