Näyttelijä Pekka Strang päätyy uudenlaisen asian äärelle Tabu-ohjelmassa.
Suomessa nähdään MTV3-kanavalla täysin uusi ohjelma Tabu, joka leikkii sallitun huumorin rajoilla. Ohjelman ytimessä ovat aiheet, joille ei saisi nauraa, kuten lyhytkasvuiset, fyysiset vammaiset, näkövammaiset, tourette-oireiset, tahattomasti lapsettomat ja parantumattomasti sairaat.
Tabussa näyttelijä Pekka Strang kohtaa syvällisten keskustelujen merkeissä eri ihmisryhmien edustajia, jotka taistelevat jonkin sosiaalisen, henkisen tai biologisen haasteen kanssa. Näiden keskustelujen pohjalta hän kirjoittaa ja esittää stand up -esityksiä.
Strang on näyttelijänä uudenlaisen haasteen edessä astuessaan stand upin maailmaan. Hän on treenannut lajia lavoilla kesän mittaan.
– Se on ollut todella mielekästä, ja suosittelen kaikille. Kaikista vaikeinta on yhdistää se, että on oma itsensä ja hauskuus. Jos menee stand up -lavalle, niin toki voi mennä uudistamaan sitä ja tehdä stand uppia, joka ei ole hauskaa. Mutta se ei toimi. Toiseksi, jos alat esittää liikaa, niin yhteys yleisöön katoaa ja sammuu, Strang kertoo MTV Uutisille.
Ohjelman puitteissa kohtaamiensa ihmisten kanssa Strangille syntyi erityinen suhde.
– Nämä ihmiset ovat se syy, miksi lähdin ohjelmaan mukaan. Pidän ihmisistä ja heidän kanssaan juttelemisesta. Huomasin, kun tapaamisia on leikattu jo nyt kasaan, että minulle tuli ikävä niitä ihmisiä. Sen verran henkilökohtaiseksi koin kohtaamiset. Siinä syntyi ihmissuhteita.
"Elämä on aika lyhyt"
Vaikkei Strangilla ole aiempaa kokemusta koomiikasta, hän uskalsi ottaa haasteen vastaan. Mentorointia hän on saanut Suomen parhailta koomikoilta ja hänet on otettu alalla vastaan lämpimästi.
– Elämä on aika lyhyt ja välillä pitää tehdä asioita. Jos haluaa tehdä jotakin, niin ei aina kannata odottaa huomiseen.
Ohjelma herättää väistämättä kysymyksen, saako kaikelle nauraa. Strangia ei kuitenkaan jännitä, miten katsojat ottavat ohjelman vastaan.
– Sillä tavalla ei jännitä, kun tässä ei ole kyse minusta. Jonkun pitää vain toimia välikappaleena. Vieraat tuovat ohjelmaan itsensä ja koko elämänsä, kohtaamansa haasteet ja myös lämmön, huumorin ja naurun. Jännittäminen liittyisi siihen, miten minä pärjään ja suoriudun. Tässä konseptissa sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä.
Strangin vinkki on yksinkertainen kokemattomalle ihmiselle, joka haluaa kirjoittaa ja esittää stand uppia.
– Kirjoita ja esitä stand uppia. Minun on tietysti vaikea neuvoa, kun tunnen alan niin huonosti. On paljon mahdollisuuksia päästä näyttämölle. Kannattaa kirjoittaa ja koittaa, onko se ihmisten mielestä hauskaa. Jos ei, niin sitten kannattaa kirjoittaa paremmin, Strang neuvoo.
Formaattia on tuotettu ympäri maailmaa muiden muassa Belgiassa, Australiassa, Israelissa ja Ruotsissa. Alkuperämaassaan Belgiassa sarjasta tuli välittömästi hitti: ihmiset pitivät Tabua ohjelmana, joka nostaa keskusteluun herkkiä aiheita. Belgiassa myös ajateltiin, että meillä kaikilla on jotakin yhteistä taustasta tai rajoitteista huolimatta.