Jos siivoat keittiön aina samojen rutiinien mukaan, saatat jättää välistä alueita ja asioita, jotka todella kaipaisivat puhdistusta tai uusimista.
Kun siivoat keittiön, pyyhit todennäköisesti pöytätasot, hellan ja ehkäpä roiskeet kaakeleista ja kodinkoneista.
Monet välineet ja asiat keittiössä jäävät kuitenkin siivouksessa liian vähälle huomiolle, vaikka joko niihin kosketaan usein likaisilla käsillä tai niitä käytetään puhdistamaan likaisia asioita.
Lue myös: Amerikkalaistyttö pyysi Auri Kanasen siivoamaan törkykuntoisen kodin – katso lähtötilanne ja lopputulos!
Jääkaapin vihanneslaatikko
New York Post kirjoittaa, että jääkaapin vihanneslaatikko saattaa olla yllättävänkin likainen.
Myös vihanneslaatikko kaipaa säännöllisesti pesua.Shutterstock
Jos jääkaapissasi on erillinen laatikko vihanneksille, se kannattaa vetää vähintään kerran kuukaudessa ulos jääkaapista ja puhdistaa tiskiaineen ja kädenlämpöisen veden avulla.
Jos vihanneslaatikkoon oli unohtunut jotain pidemmäksikin aikaa ja jääkaappiin jää epämiellyttävä haju, sitä voi koittaa neutralisoida esimerkiksi kahvin porojen avulla.
Lue myös: Yhdellä pullolla voi korvata monia kodin siivousaineista – nämä niksit säästävät selvää rahaa
Tiskiallas
Tiskialtaaseen päätyy usein sekä kypsennettyä että kypsentämätöntä ruokaa, minkä takia sinne kertyy helposti myös erilaisia bakteereja.
Asiantuntijoiden mukaan tiskialtaaseen kerääntyvä tahmakerros, jota biofilmiksikin kutsutaan, voi olla syyllinen pitkittyneeseen yskään, flunssaan ja jopa korvatulehdukseen.
Tiskialtaaseen menee usein likaisia asioita, mutta se ei tarkoita, että itse altaan täytyisi olla likainen.Shutterstock
Biofilmillä tarkoitetaan mikrobien muodostamaa järjestynyttä rakennetta, joka on kiinnittynyt elolliseen tai elottomaan pintaan, kertoo Duodecim.
Biofilmi ei pelkästään haise pahalta, vaan voi olla kasvualusta terveydelle vaarallisille bakteereille.
– Lopulta tuo biofilmi voi jopa olla tarpeeksi suuri puhjetakseen, jolloin se pääsee ruokiisi ja astioihisi, Arizonan yliopiston mikrobiologi Kelly Reynolds kommentoi Prevention-julkaisulle.
Lue myös: Tiskikoneen saa kuluttamaan pienillä muutoksilla merkittävästi vähemmän – nämä toimenpiteet säästävät rahaa
Pesusienet, rätit ja tiskiharjat
Tiskaat astiat ja pyyhit keittiön pinnat, mutta puhdistatko ikinä siivousvälineitäsi?
Erään tutkimuksen mukaan keittiön hankaussieni saattaa sisältää jopa yhtä paljon bakteereja kuin wc-pönttö.
Tämä hankaussieni on ehkä jo tiensä päässä.Shutterstock
Myös tiskiharja, hankaussieni ja tiskirätit kannattaa siis aika ajoin puhdistaa. Tiskiharjan voi nakata astianpesukoneeseen ja kestorätit pyykinpesukoneeseen.
Muista myös, että keittiössä aikansa palvellut tiskiharja voi olla vielä oiva apu esimerkiksi lattiakaivon puhdistamisessa.
Lue myös: Älä ikinä tee näin tiskirätille! Marttojen asiantuntijan takuuvarma neuvo: "Vanha kikka on..."
Maustepurkit
Journal of Food Protectionin vuonna 2022 julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että maustepurkeissa oli korkein ristikontaminaation taso koko keittiössä.
Ruokaviraston mukaan ristikontaminaatiolla tarkoitetaan mikrobien tai elintarvikkeeseen kuulumattomien ainesosien siirtymistä elintarvikkeesta toiseen joko suoralla kosketuksella tai välillisesti esimerkiksi käsien tai välineiden kautta.
Maustepurkkien ulkopinnat voivat olla yllättävänkin likaisia.Shutterstock
Maustepurkkeihin tartutaan usein juuri silloin, kun käsitellään raakaa lihaa tai vihanneksia.
Asiantuntijat suosittelevat puhdistamaan maustepurkkien ulkopinnat kuumalla saippuavedellä ja mittaamaan mausteet ruokaa varten ennen raa'an lihan käsittelyä.
Lue myös: Ammattijärjestäjä kertoo, mihin käyttäisi 15 minuuttia keittiössä
Lue myös: Tässä paikassa ei pitäisi säilyttää mitään kotona: "Aika kova ohje"
Katso myös: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä
1:13Tällä ekologisella kotikonstilla puhdistat keittiön viemärin hetkessä.
Lue uusimmat lifestyle-jutut!
Lähteet: New York Post, Duodecim, Ruokavirasto