Kuinka usein tiskirätti pitäisi vaihtaa uuteen ja miten sitä huolletaan? Marttojen kodinhoidon asiantuntija kertoo tiskirätteihin liittyvät tärkeät neuvot ja varoittaa pahimmista sudenkuopista.
Jos tiskirätti haisee pahalta, pitäisikö se jo heittää roskiin? Voiko tiskirätin välityksellä levitä keittiöön erilaisia bakteereita? Tiedustelimme tiskirättivinkkejä Marttojen kodinhoidon neuvonaan johtajalta, Teija Jerkulta.
Voivatko tiskirätit siis olla bakteeripommeja?
– No niinkin voi sanoa. Kyllä se on yksi semmoisista asioista, josta varmasti bakteereita löytyy, jos ei rättiä välillä puhdista tai vaihda. On hyvä huolehtia tiskirätin kunnosta, Jerkku neuvoo.
Lue myös: Siivouskuningatar Auri, 27, nousi otsikoihin siivottuaan Tinder-deitin kotia tuntikausia – tällaisen käsittelyn toimittajan koti sai
Älä jätä tiskirättiä myttyyn lavuaarin pohjalle
Tiskirätistä tulisi huolehtia joka käyttökerran yhteydessä. Käytön jälkeen tiskirätti on hyvä huuhdella lämpimällä vedellä ja laittaa se ilmavasti kuivumaan.
– Ei siis mihinkään myttyyn lavuaarin pohjalle. Välillä tiskirätin voi myös puhdistaa käsitiskiaineella huuhtelun yhteydessä.
Jerkku muistuttaa, että moni tiskiliinoista sopii myös pesukoneessa pestäviksi ja rätit voi yleensä heittää muun pyykin joukkoon. Tiskirättipaketista kannattaa tarkistaa, kuinka kovan pesulämpötilan se kestää. Jerkun mukaan olisi hyvä, jos rätin voisi pestä ainakin 60 asteessa.
Lue myös: Siivousguru lyttää yleisen tavan pestä leikkuulauta – voi johtaa ruokamyrkytykseen
– Vanha kikka on myös, että tiskirätin voi välillä keittää kattilassa, esimerkiksi astianpesu- tai pyykinpesuainetta käyttäen. Etikkaa voi myös laittaa hieman joukkoon rätin raikastamiseksi.
Millainen on hyvä tiskirätti?
Millainen sitten on ylipäätään hyvä tiskirätti? Pitäisikö kaupasta napata sieniliina, ohut perinteinen tiskirätti vai kenties mikrokuituliina. Jerkun mukaan tärkeintä on, että tiedostaa eri rättien ominaisuudet. Esimerkiksi sienimäisemmät liinat imevät itseensä enemmän vettä, jolloin ne myös kuivuvat hitaammin. Sama pätee myös itse virkattuihin tiskirätteihin.
– Niitä kannattaisi ehkä olla keittiössä sitten parikin kappaletta käytössä, jotta ne ehtivät kuivua kunnolla.
Talouspaperia Jerkku ei käyttäisi tiskirätin korvikkeena, sillä paperin tuhlaaminen ei ole kovin ekologista.
Älä ikinä käytä samaa rättiä kaikissa huoneissa
Mistä sitten tietää, milloin on aika heittää tiskirätti roskiin?
– Aina ennen kuin heittää pois, niin kannattaa miettiä, saisiko siitä vielä pesemällä käyttökelpoisen. Kyllä sen nyt aika hyvin näkee ja haistaa, milloin tiskirätti alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt.
Mitään tarkkaa nyrkkisääntöä ei siis voi antaa, vaan kannattaa luottaa omiin aisteihinsa.
Jerkku muistuttaa, että keittiössä tulee käyttää aina keittiöön varattua omaa tiskirättiä. Pahin bakteerimoka on, että samalla rätillä pyyhkii tasoja esimerkiksi vessassa ja keittiössä.
– Yhteensä kolme liinaa on hyvä olla, yksi keittiöön, yksi vessaan ja yksi yleisliina pölyjen pyyhkimiseen ja sen sellaiseen.