Eduskunta päätti perjantaina sallia korkeintaan 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juominen myynnin kauppojen hyllyillä.
Uudistus keventää myös esimerkiksi ravintoloissa tapahtuvan anniskelun säätelyä. MTV Uutiset kokosi alkoholilain uudistuksen tärkeimmät vaikutukset.
1. Kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostetaan 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Myös vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupat, kioskit ja huoltamot saavat myydä myös esimerkiksi A-olutta, vahvaa siideriä ja myös aitoa lonkeroa.
2. Alkojen aukioloaikaa pidennetään arkipäivisin tunnilla, kello 21:een asti.
3. Yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan.
4. Jatkossa usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat mahdollisia.
5. Anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella klo 04.00:ään.
6. Ravintolat eivät saa nykyisin mainostaa niin sanottuja happy hour -tarjouksia. Tästä rajoituksesta luovutaan.
7. Panimot saavat jatkossa myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta.
8. Oluen ja viinin kotivalmistus on uuden lain mukaan sallittua, kunhan valmistus ei tapahdu tislaamalla.
2:06
2:00
2:52