Netanjahu: Israel ei suostu pysyvään tulitaukoon ennen kuin Hamas on tuhottu

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Hamasin tuhoaminen on edelleen edellytys sodan päättymiselle.

– Israelin ehdot sodan päättymiselle eivät ole muuttuneet: Hamasin sotilaallisen ja hallinnollisten valmiuksien tuhoaminen, panttivankien vapauttaminen ja sen varmistaminen, että Gaza ei enää luo uhkaa Israelille, pääministeri tiedotti viestipalvelu X:ssä lauantaina.

Nämä ehdot ovat mukana myös Israelin tuoreimmassa ehdotuksessa.

– Ajatus, että Israel suostuisi pysyvään tulitaukoon, ennen kuin nämä ehdot ovat täyttyneet, on mahdoton, hän lisäsi.

Hamas valmis neuvottelemaan tulitauosta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi aiemmin Israelin tehneen ehdotuksen suunnitelmasta, joka johtaisi pysyvään taisteluiden loppumiseen Gazassa.

Bidenin mukaan ehdotus alkaa kuuden viikon ensimmäisellä vaiheella, johon sisältyy täysi tulitauko ja israelilaisjoukkojen vetäytyminen Gazan asutuilta alueilta. 

Ensimmäisessä vaiheessa äärijärjestö Hamas vapauttaisi Bidenin mukaan myös panttivankeja, kuten naisia, iäkkäitä ja haavoittuneita. Vastineeksi Israel vapauttaisi satoja palestiinalaisvankeja.

Ensimmäisen vaiheen aikana osapuolet neuvottelisivat taistelujen lopettamisesta pysyvästi.

Hamas antoi aiemmin ymmärtää suhtautuvansa positiivisesti Yhdysvaltain presidentin puheisiin muun muassa pysyvästä tulitauosta. Hamas tähdensi omassa lausunnossaan, että se haluaa taisteluiden vuoksi kotinsa jättäneiden voivan palata koteihinsa kaikkialla Gazassa. Lisäksi Hamas haluaa saada vietyä maaliin vankienvaihtosopimuksen, jos Israel nimenomaisesti suostuu siihen.
 

Lue myös:

    Uusimmat