Israelilaisministeri haikailee Trumpia takaisin valtaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vastannut tänään epäsuorasti hallituksensa vaikutusvaltaiselle äärioikeistolaisministerille, jonka mukaan Yhdysvallat ei ole tukenut Israelia riittävästi Gazan sodassa.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Itamar Ben-Gvir sanoi tänään julkaistussa Wall Street Journal -lehden haastattelussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huolehtineen vain humanitaarisen avun ja polttoaineen toimittamisesta Gazaan, vaikka se hyödyttää ministerin mukaan vain äärijärjestö Hamasia.

– Jos Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump olisi vallassa, Yhdysvaltojen toiminta olisi täysin toisenlaista, Ben-Gvir haikaili.

Pääministeri Netanjahu vastasi ennen hallituksen kokousta tänään antamassaan haastattelussa, ettei kaipaa neuvoja.

–  Osaan hoitaa suhteita niin Yhdysvaltoihin kuin kansainväliseen yhteisöön pysyen samalla lujana kansallisten etujemme suhteen. Teemme itse omat päätöksemme, myös silloin kun emme pääse niistä sopuun amerikkalaisten ystäviemme kanssa, Netanjahu vakuutti.

Hamasin vastausta tulitaukoehdotukseen odotetaan

Tänään on odotettu edelleen Hamasin mahdollista vastausta ehdotukseen taistelujen keskeyttämisestä Gazassa. Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotus vaiheittain toteutettavasta aselevosta sisältäisi myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan ja Gazassa pidettävien panttivankien vapauttamista.

Hamasin johtaja Ismail Haniya vahvisti alkuviikosta järjestön saaneen ehdotuksen ja tutustuvan siihen ennen vastauksen antamista. Torstaina Qatar kertoi Hamasin antaneen ehdotukselle jo alustavan myönteisen vahvistuksen.

Eilen Hamasin Libanonissa oleva edustaja Osama Hamdan kuitenkin ilmoitti, että ehdotuksesta uupuu joitakin yksityiskohtia. Hamdan sanoi Hamasin tarvitsevan enemmän aikaa, ennen kuin järjestö on valmis ilmoittamaan kantansa ehdotukseen.

Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelin viranomaisten mukaan Hamasin hyökkäyksessä sai surmansa yli 1 100 ihmistä. Lisäksi äärijärjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista Israelin mukaan yli 130 on edelleen Gazassa.

Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa Gazaan on saanut surmansa jo yli 27 300 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja lapsia. Ministeriön mukaan Israelin hyökkäyksessä haavoittuneita on yli 66  600.

Lue myös:

    Uusimmat