Israelin sotilaat valmistautuvat operaatioon Rafahissa, johon sadattuhannet siviilit ovat paenneet

Kaupungissa on satojatuhansia pommituksia pakoon lähteneitä siviilejä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi keskiviikkona määränneensä sotilaat valmistautumaan operaatioon Rafahin kaupungissa eteläisessä Gazassa. Israelin täydellinen voitto äärijärjestö Hamasista on vain kuukausien päässä, Netanjahu väitti televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Netanjahu sanoi myös, että aselepoa koskevien Hamasin "omituisten ehtojen" hyväksyminen ei johtaisi israelilaisten panttivankien palauttamiseen. Sen sijaan se olisi hänen mielestään vain kutsu toiseen verilöylyyn.

Netanjahun kommentit näyttivät laimentavan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin toiveita aselevosta ja panttivankien vapauttamisesta. Israelissa vierailulle ollut Blinken kyllä myös varoitti, että lisää neuvotteluja tarvitaan. Blinken puhui neuvoteltuaan Netanjahun ja tämän sotakabinetin jäsenten kanssa Jerusalemissa.

Guterres huolissaan Rafahista

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi aiemmin keskiviikkona olevansa huolissaan tiedoista, joiden mukaan Israelin asevoimat voisi tunkeutua Rafahiin. Siellä on satojatuhansia siviilejä, jotka ovat paenneet sinne päivittäisiä pommituksia pakoon.

Rafahin kaupungin väkiluku on paisunut yli miljoonaan, mikä on puolet Gazan kaistan koko väkimäärästä.

Israelin sotilaiden tunkeutuminen Rafahiin lisäisi Guterresin mukaan räjähdysmäisesti jo ennestään vallitsevaa humanitaarista painajaista.

– On aika välittömälle aselevolle ja kaikkien panttivankien ehdoitta tapahtuvalle vapauttamiselle, Guterres sanoi.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant on tällä viikolla varoittanut, että Israelin asevoimat kurkottautuu paikkoihin, joissa se ei vielä ole taistellut "aina Hamasin viimeiseen linnakkeeseen, joka on Rafah".

Lue myös:

    Uusimmat