New York Times: Kukaan ei lukenut varoitusviestiä ja risteilijä ajautui koronakatastrofiin – yli 700 on saanut tartunnan ja kahdeksan kuollut

Helmikuun alussa koronakaranteeniin Japanissa asetetulla Diamond Princess -risteilyaluksella tehtiin vakavia virheitä koronaviruksen torjunnassa. Asiasta kertoo New York Times, Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Risteilyalus asetettiin karanteeniin Jokohaman rannikolla useiden viikkojen ajaksi sisällään yli 2600 matkustajaa ja reilut 1000 miehistön jäsentä. Syynä karanteeniin oli, että laivalla aiemmin matkustaneella 80-vuotiaalla oli todettu koronavirus. Matkustaja jäi pois alukselta Hongkongissa.

Varustamo ei lukenut sähköpostia

Matkustajan virustartuntaa koskeva sähköposti lähetettiin Diamond Princessin omistavan Princess Cruises- varustamon sähköpostiin, josta kukaan ei kuitenkaan lukenut viestiä. Laivalla saatiin tieto tartunnasta vasta yli vuorokausi sähköpostiviestin saapumisen jälkeen. Yhtiön lääkintäjohtaja kertoi kuulleensa aluksella olleesta tartunnasta sosiaalisen median välityksellä.

Hongkongin viranomaisten Diamond Princessille lähettämissä toimintaohjeissa suositeltiin koko laivan täydellistä desinfiointia ja laajaa tiedottamista infektiouhasta. Laivalla kuitenkin oletettiin, ettei tartuntariskiä enää ole, sillä tartunnan saanut matkustaja oli jo poistunut laivalta. Tämän takia aluksella vähäteltiin infektioriskiä ja siitä tiedottamista. Aluksella ei myöskään selvitetty, ketkä kaikki olivat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen matkustajan kanssa.

Tarling sanoi haastattelussa, ettei yhtiössä tiedetty koronaviruksen riskeistä ja desinfiointia ei siksi päätetty aloittaa.

Japanissa kiisteltiin karanteenista, tartunnan saaneita päästettiin lisää pois

Jokohaman satamassa Japanin terveysviranomaiset nousivat alukselle. Matkustajille oli tarkoituksena tehdä koronavirustestauksia aluksella. Myöskään Japanin viranomaiset eivät New York Times noudattaneet infektioriskin edellyttämää varovaisuutta. 

Altistuneita matkustajia ei kuljetettu maihin karanteeniin, vaan heidät jätettiin alukselle, jossa he saivat yhä liikkua vapaasti, ruokailla ravintoloissa ja osallistua laivalla yhä jatkuvaan ohjelmaan. Japanin viranomaisten keskuudessa vallitsi myös erimielisyyttä siitä, miten Diamond Princessin kanssa pitäisi toimia. Osa ei halunnut siirtää mahdollisesti altistuneita matkustajia maihin Japaniin. Japanissa epäiltiin, ettei asianmukaisia karanteenipaikkoja löytyisi nopeasti usealle sadalle matkustajalle.

Alukselta päästettiin myös oireettomia matkustajia pois. Vasta myöhemmin ilmeni, että osa oireettomista matkustajista kuitenkin kantoi koronavirusta.

Karanteeniin viisi päivää viestin jälkeen

Alus asetettiin viralliseen karanteeniin vasta ensimmäisten testitulosten saavuttua eli viisi päivää sen jälkeen, kun sähköpostiviesti koronatartunnasta oli tullut varustamolle. Ensimmäisissä testit näyttivät kymmenen laivalla olleen saaneen tartunnan.

Varustamon ja viranomaisten hidastelun ja vähättelyn seurauksena virus levisi laivalla ja tartunnan sai lopulta yli 700 laivalla ollutta. Joukossa oli laivan matkustajia, henkilökuntaa ja viranomaisia. Nyt tartunnan saaneista 8 on kuollut.

Lue myös:

    Uusimmat