Nicaragua lennätti vuoden aikana maahan yli 200 000 siirtolaista tilauslennoilla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo.
Keski-Amerikassa sijaitseva Nicaragua käyttää siirtolaisuutta aseena Yhdysvaltoja vastaan ja tekee samalla itselleen rahaa. Näin sanoo STT:lle Manuel Orozco, washingtonilaisen ajatushautomon The Inter-American Dialoguen siirtolaisuusohjelman johtaja.
Ajatushautomon laskelmien mukaan toukokuun 2023 ja toukokuun 2024 välisenä aikana Nicaragua lennätti maahan yli 200 000 siirtolaista tilauslennoilla.
– Nicaragua on tarttunut eri puolilta maailmaa tulevan suuren siirtolaismäärän tarjoamaan tilaisuuteen, Orozco sanoo.
Hän pitää selvänä, että kyse on tahallisesta toiminnasta, jolla edistetään siirtolaisten liikkumista Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle.
Nicaraguaan lentäen saapuneita siirtolaisia voi olla vielä paljon enemmän. Uutissivusto La Prensan mukaan tammikuun 2022 ja marraskuun 2023 välillä pääkaupunki Managuan lentokentän kautta saapui maahan 1,43 miljoonaa matkailijaa, mutta 600 000 ei poistunut samaa reittiä.
Nicaragua on viime vuosina helpottanut monien ulkomaalaisten saapumista maahan poistamalla viisumivaatimuksia muun muassa kuubalaisilta ja haitilaisilta.
Suurin osa tilauslennoilla Nicaraguaan saapuvista siirtolaisista on Orozcon mukaan Kuubasta tai Haitilta.
Kireä suhde
Nicaraguan ja Yhdysvaltojen suhde on kireä. Sitä on heikentänyt presidentti Daniel Ortegan hallinnon harjoittama opposition vainoaminen, johon Yhdysvallat on vastannut talouspakotteilla.
Itsevaltaisesti maata johtava Ortega on entinen vasemmistosissi ja erittäin USA-vastainen.
Siirtolaisuuden masinointi onkin Nicaragualle samaan aikaan mahdollisuus aiheuttaa painetta Yhdysvalloille sekä tehdä rahaa, Orozco sanoo.
– Viimeisten 18 kuukauden aikana Nicaraguan hallinto on hyötynyt siirtolaisista ainakin 100 miljoonaa dollaria.
Toukokuussa eräs Yhdysvaltain hallinnon vanhempi virkamies sanoi medialle pidetyssä taustapuhelussa Nicaraguan hallinnon muun muassa myyvän lentäen saapuville siirtolaisille viisumeita, jotka vaativat poistumaan maasta 96 tunnin kuluessa.
Nicaragua ajaa siirtolaisia kohti Yhdysvaltoja myös toisella tavalla. Inter-American Dialoguen mukaan vuoden 2019 jälkeen Nicaraguan väestöstä 13 prosenttia on lähtenyt maasta.
Taustalla ovat hallituksen sortotoimet. Ortegan hallitus tukahdutti vuonna 2018 väkivaltaisesti laajat hallituksen vastaiset mielenosoitukset, ja kovat otteet toisinajattelijoita kohtaan ovat jatkuneet sen jälkeenkin.
Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle saapui viime vuonna arviolta noin kolme miljoonaa siirtolaista, joista ainakin 100 000 oli nicaragualaisia ja 200 000 Nicaraguan kautta tilauslennoilla kulkeneita, Orozco sanoo. Lisäksi ovat vielä muilla keinoin Nicaraguan läpi kulkeneet siirtolaiset.
– Ainakin kymmenen prosenttia siirtolaisuudesta on siis Nicaraguan mahdollistamaa, joko ajamalla ihmisiä pois maasta tai kuljetusten kautta, Orozco sanoo.
Pakotteet purevat
Yhdysvallat ilmoitti toukokuussa uusista pakotteista yli 250 Nicaraguan hallinnon edustajalle. Pakotteiden syyksi kerrottiin hallinnon hyökkäykset ihmisoikeuksia ja perusvapauksia vastaan, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen tukahduttaminen ja haavoittuvista siirtolaisista hyötyminen.
Lisäksi ilmailualaa kehotettiin pitämään silmällä merkkejä laittomasta maahantulosta.
Tilauslennot ovatkin Orozcon mukaan ainakin väliaikaisesti loppuneet pakotteiden tai niiden uhan seurauksena.
Pidemmän aikavälin vaikutukset siirtolaisuuteen ovat kuitenkin vielä kysymysmerkki.