Paremman elämän perässä Yhdysvaltoihin pyrkiville nicaragualaisille ensimmäinen este tulee vastaan jo naapurissa: Hondurasin korruptoituneet rajavartijat.
Bussilasteittain ihmisiä lähtee Nicaraguasta joka päivä. He jättävät taakseen perheensä, myyvät omaisuutensa ja ottavat velkaa saadakseen mahdollisuuden uuteen alkuun.
42-vuotias Yesica Centeno on saanut yrityshallinnon koulutuksen. Hän on yksi monista työttömistä tai pienipalkkaisista nicaragualaisista ja myös yksi kymmenistä matkustajista bussissa, joka on saapunut El Guasaulen rajanylityspaikalle Nicaraguan ja Hondurasin rajalle, noin kolmen tunnin matkan päähän Nicaraguan pääkaupungista Managuasta. Kyseessä on ensimmäinen etappi noin 800 kilometrin matkalla Guatemalan samannimiseen pääkaupunkiin.
– Joillakuilla voi olla ongelmia rokotustodistusten tai matkustusasiakirjojen kanssa, bussin kuljettaja neuvoo matkustajia.
– Jos näin käy, älkää kiistelkö Hondurasin virkailijoiden kanssa. Tulkaa etsimään minut, ja autan teitä. Tiedätte jo, että kaikki ratkeaa rahalla.
Kuljettaja ei halunnut nimeään julkaistavan jutussa.
Väitetyt ongelmat korjataan rahalla
Kahden lapsen kanssa matkustava Centeno saa kuulla, ettei hän voi tulla Hondurasiin, koska hänen koronavirusrokotustodistuksessaan on ongelmia. Hän kertoo AFP:lle virkailijan kanssa käymänsä keskustelun jälkeen, että kohtelu rajalla tuntui ikävältä.
– Kaikki liittyy rahaan. He kertovat, ettei matkaa voi jatkaa, koska asiakirjassa on väärä kirjain tai numero. Ainoaksi vaihtoehdoksi tarjotaan tilanteen korjaamista rahalla.
Virallisten lukujen mukaan neljäsosa nicaragualaisista elää köyhyydessä. Keski-Amerikan pienin talous on jumittanut poliittisessa ja taloudellisessa kriisissä vuodesta 2018, ja presidentti Daniel Ortegaa on arvosteltu kasvavasta autoritaarisuudesta. Kymmeniä presidentin poliittisia kilpailijoita on pidätetty ja satoja vastustajia vangittu.
Rajalla virkailijat pyrkivät Centenon mielestä hyötymään epätoivoisten nicaragualaisten ahdingosta.
Lue myös: Nicaragua vapautti yli 200 poliittista vankia Yhdysvaltoihin – tuomioistuin haukkui pettureiksi
Yli tonni yhdestä bussista
Uutistoimisto AFP näkee, kuinka bussin 36 matkustajasta parikymmentä päätyy maksamaan 40 dollaria (reilut 37 euroa) päästäkseen Hondurasiin. Centenolle hinta on kolminkertainen, koska hän maksaa saman summan myös kahdesta lapsestaan.
Viideltä matkustajalta veloitetaan kultakin sata dollaria (noin 94 euroa), koska heillä väitetään olevan ongelmia matkustusasiakirjoissa.
Eräs nimettömänä pysyttelevä matkustaja kertoo AFP:lle, että ilman Hondurasin vaatimaa koronavirusrokotustodistusta saapuvat voivat avata ovet maksamalla 250 dollaria (noin 234 euroa).
Yhteensä viranomaiset keräävät matkustajilta 1 300 dollaria (yli 1 200 euroa). Bussikuski toimii tilanteessa välittäjänä.
Samaan aikaan El Guasauleen saapuu 16 bussia, jotka kuljettavat nicaragualaissiirtolaisia.
Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen mukaan vuonna 2022 yli 164 000 nicaragualaista otettiin kiinni, kun he olivat pyrkimässä Yhdysvaltoihin ilman vaadittavia matkustusasiakirjoja. Luku on edellisvuoteen verrattuna kolminkertainen.
0:47
Presidentti syyttää pakotteita
Uutistoimisto AFP kysyi Hondurasin viranomaisilta siirtolaisilta kerättävistä maksuista. Virasto sanoi, ettei sillä ole tietoa sääntöjen vastaisesta toiminnasta rajanylityspaikalla.
Maahanmuuttoviraston edustaja painotti AFP:lle, ettei maahantulosta veloiteta maksua ja että virasto vastustaa rahan keräämistä laittomasti. Jos maksujen keräämistä ilmenee, viraston edustaja sanoi asian menevän syyttäjän selvitettäväksi.
Vuodesta 2007 vallassa ollut presidentti Ortega on syyttänyt Yhdysvaltain pakotteita nicaragualaisten joukkopaosta. Yhdysvallat on asettanut pakotteita sekä presidentille että tämän kymmenille perheenjäsenille, liittolaisille ja hallitukseen kytkeytyville yrityksille seurauksena hallitusta vastustavien mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta vuonna 2018.
Päästääkseen hakemaan turvapaikkaa ja töitä Yhdysvalloista nicaragualaisten on kuljettava Hondurasin, El Salvadorin, Guatemalan ja Meksikon läpi.
Hondurasissa korruptio on mittava ongelma.
Viime vuoden tammikuussa presidenttinä aloittanut Xiomara Castro on vannonut taistelevansa kiristystä vastaan. Joulukuussa hän allekirjoitti YK:n kanssa sopimuksen korruptiota tutkivan komission perustamisesta.
Castron edeltäjä Juan Orlando Hernandez on luovutettu Yhdysvaltoihin. Ex-presidenttiä syytetään huumeiden salakuljetusten sallimisesta miljoonien dollarien lahjuksia vastaan.