Mäkihypyssä mennään nyt välineiden kanssa riskirajalla, toteaa MTV Sportin asiantuntija Toni Nieminen.
Mäkihypyn maailmancupissa on reilun vuoden aikana tapahtunut kaksi halvaantumiseen johtanutta turmaa: vuosi sitten mäkiviikolla USA:n Nicolas Fairall ja tällä viikolla Kulmin lentomäen harjoituksissa kaatunut Lukas Müller.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Niemisen mukaan kyseessä on kaksi äärimmäisen epäonnista ja täysin erilaista tapaturmaa. Hänen mukaansa niistä on kuitenkin löydettävissä myös yhteneväisyyksiä: lajin välinekikkailu on johtanut siihen, että hyppäämisestä on tullut entistä vaarallisempaa.
- Kun säännöt ovat tällaiset, niin välineillä on saavutettavissa hirvittävä hyöty. Silloin on aina riski olemassa, Nieminen taustoittaa.
Niemisen mukaan nykyhyppyrien valmiiksi jäädytetyt ladut ovat johtaneet siihen, että sukset kulkevat ylämäessä kuin kiskoilla ja suksien kehitys on keskittynyt pelkästään lentoon.
- Suksessa kaikki on panostettu vain siihen lentoon, jotta saadaan niin sanottu leijaefekti. Silloin sukset kääntävät polvia sisäänpäin. Kun molemmat jalat kääntyvät rajusti sisäänpäin, tekee se alastulon tekemisestä urheilijan kannalta haastavaa. Laskeutumista ei voi tehdä tasajalalle. Jalkapohja on kallellaan ja se on rasite polville, Nieminen toteaa.
Lisäksi, kun hyppysukset eivät ole nykyisin kunnolla laskettavissa lumessa, käy kuten Fairallille, jonka suksi tökkäsi alastulossa lumeen.
- Olen sanonut jo pitkän aikaa, että nyt mennään välineiden kanssa riskirajalla. Nyt olisi aika pysähtyä ja miettiä, mihin tätä lajia ollaan viemässä, Nieminen summasi.
´3:00