Janne Ahonen huomasi helpottavan asian, kun Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajaksi tuli itävaltalainen Andreas Mitter.
Janne Ahonen otti ensimmäisen kosketuksensa maailman mäkihyppyhuippuun joulukuussa 1992. Seuraavana keväänä hän hyppäsi vain 15-vuotiaana Falunin MM-kisoissa. 36 maailmancup-kisan voiton, kahden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ja yhteensä 12 arvokisamitalin Ahonen siis tietää mitä mäkihyppääjältä vaaditaan, että hän pysyy huipulla.
Suomalainen mäkihyppy on ollut surkealla tasolla jo usean vuoden ajan. Ahonen palasi eläkkeeltä hyppäämään, mutta hänkään ei ole pystynyt hätyyttelemään maailman kärkeä. Syytä on etsitty monesta paikasta, ennen kaikkea resursseista ja harjoittelun laadusta.
Andreas Mitter on johtanut Suomen maajoukkuetta nyt yhden kauden. Pieniä muutoksia on tullut, mutta Ahosen mielestä juuri se, että muutoksia on vähän, alleviivaa tärkeää asiaa.
– Kaikkein positiivisin juttu ja jollain tavalla rauhoittavinta on ollut se, että me olemme viime vuosina itsekin alkaneet epäilemään, että treenataanko me kovin väärin ja meitä on painostettu siitä, että treenaamme väärin tai liian vähän. Nyt on nähty, ettei me olla kyllä ihan päin honkia treenattu, Ahonen kertoi Tulosruudun viikon vieraana.
– Ei siellä tehdä mitään sen ihmeellisemmin, pieniä asioita; lepääminen ja levon osuus on jopa korostunut siihen nähden, mitä ollaan ennen tehty, hän jatkoi Antero Mertarannan haastattelussa.
Ahosen maailmancup-debyytistä tulee ensi kauden alkupuolella kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana laji on muuttunut valtavasti, mutta Ahosen mielestä hyppääjältä vaaditaan menestymiseen edelleen samat ominaisuudet. Hän sanoo hieman yllättäen, että hyppääminen on helpompaa kuin aiemmin.
– Se on tavallaan muuttunut helpommaksi, ja se on yksi syy, miksi kilpailut ovat tasaisempia, että on tullut keinoladut. Enää ei tarvitse osata laskea vauhtimäkeä, vaan ne "kiskot" vievät sinut puomilta keulalle. Nyt ei tarvitse jännittää, että suksi lähtee ladulta, ja se mahdollistaa rajumpia tekniikoita, kovempia nivelkulmia ja muuta, Ahonen kertoo.
Juuri tämän vuoksi sukset ovat muuttuneet paljon, enää niiden laskuominaisuuksiin ei keskitytä lainkaan, vain lento-ominaisuuksiin.
Ylälaidan videolla Ahonen kertoo laajasti omista tulevaisuudennäkymistään, valmentajakuvioistaan sekä saamistaan vihaviesteistä. Toukokuussa 40 vuotta täyttävä mäkikotka kertoo myös yksityiskohtaisesti sen, mistä tämän hetken vaikeudet hyppäämisessä johtuvat.