Presidentti Sauli Niinistön mukaan EU:n sanktioita koskevat vaatimukset ovat epäselvät. Niinistö sanoo, että Suomi on ollut "puun ja kuoren välissä" Etyj:n venäläisedustajia koskevassa päätöksessä.
Suomi eväsi EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikkojen maahanpääsyn, ja vastalauseena Venäjä ilmoitti, ettei sen Etyj-delegaatio osallistu Helsingissä parhaillaan pidettävään yleiskokoukseen.
Tämä on Niinistöstä hyvin valitettavaa.
– Olisi hyvä kerrata, mitä on tapahtunut. Fakta on se, että unionin sanktiopäätöksen sisältö on kovin, lievästi sanottuna sekava. Sitä kuvastaa muun muassa se, että Etyj:n oma oikeudellinen organisaatio oli aluksi ehdottomasti sitä mieltä, että tämä edustajien kokous ei nauti vapautussuojaa matkustuskiellosta, Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan oikeudellinen tilanne jäi siis täysin epäselväksi. Tämän vuoksi, Suomi on jo notifikaatiossa todennut, että sanktioita koskeva lainsäädäntö on selvitettävä tulevaisuutta varten. Niinistö myös toisti tämän yleiskokouksen puheessaan tänään aamupäivällä.
Niinistö kertoo, että Suomi yritti hankkia yksimielisyyttä siihen, että venäläisosallistujat pääsevät osallistumaan kokoukseen sanktioista huolimatta. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan syntynyt.
– Kerroimme, että ellei tule kielteisiä vastalauseita, niin olemme täysin valmiita ottamaan venäläiset vastaan.
Ei Venäjän vastainen toimenpide
Niinistön mukaan puheet siitä, että sanktioiden noudattaminen olisi Suomelta Venäjän vastainen toimenpide, ovat päättömiä.
– Meidän on noudatettava sitä vähää mitä noista EU:n säännöistä selvää saatiin.
– Mitä tulee vastustaviin mielipiteisiin, niitä oli ja oli hiljaisuutta. Oli paljon halua jättää Suomi ikään kuin vastaamaan yksin mitä tässä tapahtuu, vaikka kyse on EU:n säädöksistä, Niinistö totesi.
Niinistön mukaan monet kokoukseen osallistuvat edustajat eivät ole tietoisia siitä, missä olosuhteissa Suomi on joutunut päätöksen venäläisedustajien osallistumisen eväämisestä tekemään.
– Ei olla ollenkaan tietoisia siitä, mitä päätöksiä ollaan päätetty, ja missä puun ja kuoren välissä Suomi on ollut.
Maahantulokiellon takia Venäjä lähetti edustajakseen Helsinkiin vain duuman jäsenen Nikolaj Kovaljovin.
EU-maiden tuki äänestys