Turkissa vierailulla oleva presidentti Sauli Niinistö ei pidä Turkin viisumivapautta ajankohtaisena. Niinistö sanoo, että ihmisten tunnistautumista pitää ensin parantaa.
Viisumivapautta on pohdittu houkuttimeksi, jonka avulla Turkki saataisiin sitoutettua keskusteluihin pakolaiskriisin ratkaisusta Euroopan unionin kanssa.
– En usko, että se voisi olla ratkaisu vielä tähän hetkeen. Tietenkin voidaan aina tulevaisuuteen sopia jotakin, Niinistö sanoi.
Hän ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, minkälainen lupaus Turkille voitaisiin antaa, koska asia kuuluu EU-pöytään.
Niinistö arvioi Turkilla olevan oma vahva intressinsä osallistua pakolaiskriisin ratkaisemiseen Euroopan unionin kanssa. Turkki halua jakaa kuormaa, joka heillä jo on, mutta samalla maa haluaa puuttua alkuperäiseen syyhyn, miksi ihmiset lähtevät pois Syyriasta. Turkki on kantanut ison vastuun pakolaiskriisistä, kun se on vastaanottanut jopa kaksi miljoonaa pakolaista.
– Heillä on varmasti suuri intressi keskustella asiasta. Toisaalta eräiden uhkakuvien mukaan Syyrian kriisi sen kuin vain syvenee ja on varoitettu uusistakin pakolaistulvista sieltä päin.
Turkin presidentin myöhemmin tapaava Niinistö kertoi suomalaistoimittajille etukäteen, että ei aio erityisesti nostaa esiin kansalaisoikeuksien loukkauksia, joita Turkissa on raportoitu tapahtuvan. Presidentti Recep Tayyip Erdogania on syytetty itsevaltaisista otteista. Hallinto on rajoittanut muun muassa pääsyä sosiaalisen median palveluihin ja puuttunut toimittajien työhön.
– Kokemuksenkin perusteella olen huomannut, että on huomattavasti parempi korostaa sitä, mihin hyvät ihmisoikeudet johtavat kuin tulla opettajamaisesti sormi ojossa. Sitä ei ehkä kuunnella, mutta korostamalla suomalaista kokemusta saa sanomansa hyvin perille.