Niiskuttaako? Allergiaoireet voivat johtua nyt tästä

Suureen osaan Suomea on kulkeutunut viime viikolla runsaasti tuoksukin siitepölyä etelämpää Euroopasta, kerrotaan Turun yliopistosta. 

Tuoksukki on pujolle sukua oleva kasvi, jonka vahvasti allergeeninen siitepöly voi kulkeutua ilmassa jopa tuhansien kilometrien päähän.

– Vastaavia pitoisuuksia on mitattu Suomessa vain muutaman kerran. Näyttää siltä, että tuoksukin siitepölymäärät Suomessa ovat kasvamassa, projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta kertoo tiedotteessa.

Tuoksukin siitepölyä saattaa kulkeutua lähipäivinä lisää jopa koko Suomeen.

Tuoksukki pidentää siitepölykautta Suomessa, sillä se kukkii myöhään loppukesällä ja alkusyksyllä, kun kotoisen pujon kukinta on jo pääosin päättynyt.

Haitallinen tuoksukki leviää Euroopassa – kasvi kannattaa kitkeä pois

Tuoksukki on kotoisin alun perin Pohjois-Amerikasta. Se on levinnyt sieltä Eurooppaan, jossa se on haitallinen vieraslaji.

Tuoksukki leviää nopeasti Euroopassa. Se on allergeenisuutensa lisäksi myös maanviljelykselle hankala rikkakasvi, Turun yliopistosta kerrotaan.

– Suomi sijaitsee niin pohjoisessa, että tänne tuoksukki ei vielä ole vakiintunut, mutta yksittäisiä kasveja tavataan vuosittain.

Tuoksukin siemeniä kulkeutuu Suomeen pääasiassa lintujen siemenseosten joukossa. Siksi kasvin löytää todennäköisimmin lintujenruokintapaikan läheltä.

– Ilmaston lämmetessä kasvin odotetaan yleistyvän vähitellen myös meillä, Louna-Korteniemi toteaa.

Ei ehdi siementää Suomessa

Tuoksukit kukkivat niin myöhään, että pakkaset tappavat ne ennen kuin ne ehtivät siementää Suomessa. On kuitenkin viitteitä siitä, että lämpenevien syksyjen myötä tilanne on muuttumassa.

– Tätä on tutkittu Turun yliopiston siitepölytiedotuksessa, ja asiasta on tulossa pian uutta tietoa, Louna-Korteniemi kertoo, ja neuvoo kitkemään tuoksukin pois, jos pihaltaan sellaisen löytää.

Tuoksukin kaukokulkeumia lukuun ottamatta siitepölykausi päättyy koko Suomessa parin viikon sisällä. Homeitiöitä voi kuitenkin esiintyä ilmassa lumien tuloon saakka.

Lue myös:

    Uusimmat