Jos oma sukunimi kyllästyttää, voi tilalle koettaa hakea uudissukunimeä.
Sukunimi on meistä jokaisella, mutta toisilla ne ovat hieman ainutlaatuisempia. Suomessa on mahdollista hakea itselleen uudissukunimeä.
Uudissukunimi on nimi, joka ei ole Suomen väestötietojärjestelmän mukaan käytössä kenelläkään elossa olevalla henkilöllä nykyisenä sukunimenä. Näin kertoo oikeusministeriön alaisen nimilautakunnan sihteeri, erityisasiantuntija Joanna Grandell MTV Uutisille sähköpostitse.
Uudissukunimeä haetaan Digi- ja väestötietovirastolta. Nimilautakunta arvioi, soveltuuko haettu nimi sukunimeksi. Kotimaisten kielten keskus puolestaan pitää yllä ehdotuslistaa uudissukunimistä.
Grandell kertoo, että viime vuonna nimilautakunta vastaanotti noin 1 190 lausuntopyyntöä, joista valtaosa koski uudissukunimiä. Hänen mukaansa uudissukunimien hakeminen on kasvava trendi.
Lue myös: Nimilautakunnan hyväksymät ja hylkäämät etunimet 2022 – johannes ei kelvannut etunimeksi, mutta Juhania ei haitannut
Reunaehdot uudissukunimelle
Laki sanelee uudissukunimelle selvät sävelet: sen tulee vastata sisällöltään, muodoltaan ja kirjoitusasultaan kotimaista sukunimikäytäntöä. Uudissukunimeksi voidaan etu- ja sukunimilain mukaan hyväksyä vain nimi, joka ei aiheuta pahennusta tai haittaa, eikä ole ilmeisen soveltumaton sukunimeksi.
– Sukunimi on sukunimeksi ilmeisen soveltumaton esimerkiksi silloin, kun sukunimeksi haetaan numeroa tai merkityksetöntä yksittäistä kirjainta tai kirjainyhdistelmää tai nimeä, joka viittaa arvonimeen, titteliin, julkiseen instituutioon tai virastoon, Grandell kertoo.
– Nämä ovat ehdottomia edellytyksiä.
Grandell muistuttaa, että kaikki sanat eivät ole luonteeltaan sukunimityyppisiä. Esimerkiksi ilmeisen etunimityyppinen nimi ei saa lautakunnalta hyväksyntää uudissukunimeksi.
Uudissukunimen pitää olla nykyisten oikeinkirjoituskäytäntöjen mukainen eli siinä ei saa olla esimerkiksi kirjoitusvirheitä.
Muitakin ohjenuoria on. Grandell kertoo, että uudissukunimeksi hyväksytään vain nimi, joka ei koostu kahdesta tai useammasta erilleen kirjoitetusta nimestä tai nimen osasta. Näin ollen siihen ei voi kuulua esimerkiksi aatelisnimissä käytettyjä etuliitteitä, kuten af, von, van, zu ja de.
Lue myös: Vesa sai muuttaa nimensä Luciferiksi – tässä on tarina oikeusvääntöä aiheuttaneen nimen taustalla: "Ajattelin, että kokeilenpa piruuttani"
Vakiintunut nimi tai sekaannusta aiheuttava ei käy
Uudissukunimeksi ei hyväksytä myöskään nimiä, jotka ovat vakiintuneet tietylle yleisesti tunnetulle ja historiallisesti merkittävälle kotimaiselle tai ulkomaiselle suvulle. Uudissukunimi ei saa olla sekoitettavissa suojattuun tunnukseen eli toiminimeen tai tavaramerkkiin.
Grandellin mukaan harkinnanvaraisten esteiden vastainen uudissukunimi on kuitenkin mahdollista saada, jos hakija esittää laissa tarkoitetun poikkeusperusteen. Tällainen erityissyy voi olla esimerkiksi se, että nimikäytännön mukaisen haetun nimen hakija osoittaa riittävän yhteyden toiseen valtioon.
Lue myös: Miksi Piano käy nimeksi, mutta Pimu ei? Asiantuntija perustelee päätökset
Puollettuja uudissukunimiä
Nimilautakunta pitää yllä listaa puolletuista kotimaisen sukunimikäytännön mukaisista uudissukunimistä. Alla näet esimerkkejä vuonna 2022 puolletuista kotimaisista uudissukunimistä. Grandell kertoo, että puolletut uudissukunimet ovat tyypillisesti luontoaiheisia ja paikannimityyppisiä nimiä.
- Hallankorpi
- Helmineva
- Hiidenvirta
- Hius
- Hopealehmus
- Hopeasiipi
- Iltarusko
- Jalohaikara
- Jekku
- Jänö
- Kaarneranta
- Kallivaara
- Karhunkierros
- Keijunmetsä
- Kettuvaara
- Ketunheimo
- Kissakivi
- Kokkokallio
- Korpihovi
- Kosku
- Kotikontu
- Kuukivi
- Kuuma
- Kuunloiste
- Kuunsäde
- Lamminlaakso
- Lehtometso
- Lillholm
- Lintukoto
- Loitsu
- Maansydän
- Magma
- Menninkäinen
- Merimyrsky
- Merenhuiske
- Paussi
- Pupu
- Seikka
- Sieni
- Sydäntuuli
- Taikavoima
- Talventaika
- Tipunen
- Valoniitty
- Veikeä
- Viini
- Voihke
- Äärijyrkkä
Asterix-asiantuntija paljastaa sanaleikkejä piirroshahmojen nimissä. Juttu jatkuu videon alla.
4:55
Näitä sukunimiä nimilautakunta ei puoltanut
Nimilauta ei pidä yllä listaa puoltamattomista sukunimistä, mutta Grandell poimi tietokannasta eräitä, joita ei ole hyväksytty:
- Ehkä
- Army
- Diamor
- Fancy
- Gucci
- Haamu
- Hornankorpi
- Kalewa
- Kirous
- Noniin
- Lehmä
- Le Bellefeuille
- Olento
- Paroni
- Princess
- Sotahenki
- Sotasielu
- Tuonelanvirta
- Von Rocksten
- Von Sluttenberg
- Waldoin
- Zuckerberg
Nimilautakunnan puoltamista ja puoltamattomista uudissukunimistä vuonna 2022 kertoi aiemmin myös Ilta-Sanomat.
Katso myös: Millaisia nimiä suomalaiset suosivat lapsille juuri tällä hetkellä?
1:45
Lue myös: Uusi sukunimi voi löytyä 1800-luvun kirkonkirjasta – suvun nimeen palaaminen kiinnostaa aiempaa useampia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittaiset lähteet: Oikeusministeriön internetsivut, Digi- ja väestötietovirasto