Nimilautakunta ottaa vuosittain kantaa siihen, millaisia nimiä suomalaiset saavat ottaa itselleen tai antaa lapsilleen.
Nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas kertoo MTV Uutiset Livelle, että etu- ja sukunimilain kolme ensimmäistä pykälää säätelevät etunimiä.
– Ensimmäisessä pykälässä säädetään etunimen ehdottomista edellytyksistä, toisessa pykälässä säädetään harkinnanvaraisista edellytyksistä ja kolmannessa pykälässä poikkeusperusteista, joilla nimi voidaan ottaa, Kangas sanoo.
Kankaan mukaan nimi ei saa olla haitallinen tai herättää pahennusta. Etunimen pitää olla myös etunimi-tyyppinen.
Esimerkiksi "Herra" ei päässyt nimilautakunnan seulasta läpi.
– Tässä tapauksessa "Herra" voi viitata johonkin uskonnolliseen henkilöön. Tai se voi viitata arvonimeen, eikä ole etunimi-tyyppinen lainkaan.
Sen sijaan Kromi-nimi meni lautakunnan seulasta läpi.
– Kromi on alkuaine, ja monet alkuaineiden nimityksistä ovat meidän etunimistössä jo entuudestaan.
Kankaan mukaan nimimuutoshakemuksien kirjo on hyvin laaja ja värikäs.
– Siellä on siis sellaisia ehdotuksia, joita ei ole tehty selvinpäin. Jos se ilmenee ihan selvästi siitä hakemuksesta, että hakemus on tehty vitsillä, niin silloin me ehkä jätämme sen puoltamatta.
Puolletut etunimet 2020:
Ametistus, Aevi, Bahdoonducaysane, Candreva, Capo, Gaso, Ha-eun, Jekyl, Jääkarhu, Kettu, Kromi, Kukkia, Kuuna, Lit, Loitsu, Mikuska, Mustang, Na’ilah, Ohtomo, Phillippis, Piano, Puuve, Undómiel, Zwakman
Puoltamattomat etunimet 2020:
Aavikko, Ametister, Arka, Avicii, Decepticon, Ekström, Famelius, Fives, Fizzix, Fulush, Herra, Julmuri, Kapteeni, Kyliex, Lord, Lucifer, M.monga, Malm, Malmio, NeoNilla, Pimu, Raivomieli, Ruumiinkukka, Sephiroth, Skratte, Veikkonen, Williaz, Villjami, Örkki-Ukko
Katso nimilautakunnan puheenjohtajan haastattelu videoartikkelista.
Juttua muokattu 7.1. kello 8.35. Muutettu alemman nimilistan otsikkoa. Aiemmin väitettiin, että kyseessä olisi puollettujen nimien lista. Todellisuudessa kyseessä ovat ne nimet, joita ei puollettu.