Suomen talous näyttäytyy juuri nyt positiivisempana kuin pitkään aikaan, mutta tilanteesta ei kannata kuitenkaan innostua liikaa, toteavat Nordean ekonomistit. Nordean mukaan Suomen talous jatkaa prosentin nousu-uralla ensi vuonna ja hidastaa 0,8 prosentin kasvuvauhtiin vuonna 2018.
Syksyn ennusteessa ekonomistit povasivat ensi vuodelle 0,8:n ja vuodelle 2018 0,6 prosentin kasvua. Pankki varoittaa, että Donald Trumpin tuoma optimismi maailmanmarkkinoilla voi sulaa helposti ennakoitua pienempään elvytykseen Yhdysvalloissa tai protektionistisiin toimiin maailmanlaajuisesti.
Nordean arvioiden mukaan Suomella on yhä suuria vaikeuksia päästä muun maailman imuun mukaan, ja nyt nähtävissä oleva viennin piristyminen uhkaa jäädä väliaikaiseksi. Kotimainen kysyntäkin voi olla kangistumassa, ekonomistit pelkäävät.
– Kuluvan vuoden talouskasvu nojaa vahvasti kotimaiseen kysyntään, jonka kiistattomat ilopillerit ovat rakentaminen ja yksityinen kulutus. Kummankin nopein nousu ajoittuu kuitenkin juuri tähän vuoteen. Apua on onneksi tulossa autoviennin tilapäisestä kasvupyrähdyksestä, sanoo pääekonomisti Aki Kangasharju tiedotteessa.
2:19
Autojen vienti kovaan kasvuun
Nordea odottaa, että henkilöautojen vienti saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka hinaa Suomen koko viennin muutaman prosentin nousuun ensi vuonna. Viime kuukausina henkilöautojen vienti on vähentynyt jyrkästi, kun Uudenkaupungin autotehdas on virittänyt tuotantolinjoja uuden automallin valmistamiseen. Mercedes-Benz GLC-katumaasturin valmistus alkaa Uudessakaupungissa alkuvuonna.
Nordea arvioi, että että henkilöautojen viennin arvo kaksinkertaistuu ensi vuonna ja saavuttaa uudelleen vuoden 2015 tason. Pelkästään tämä riittää kasvattamaan tavaraviennin arvoa parilla prosenttiyksiköllä.
-Ennustamme viennin kasvavan ensi vuonna nopeammin kuin kertaakaan sitten vuoden 2011, jolloin sen nousua vauhditti finanssikriisin äkkipysähdyksestä palautuminen, toteaa ekonomisti Pasi Sorjonen tiedotteessa.
Nordean ekonomistien mukaan Suomen talous tarvitsee kuitenkin viennin pysyvämpää piristymistä, jollaista ei ole näköpiirissä. Se edellyttäisi talousuudistuksia Suomessa tai mittavaa investointiohjelmaa Saksassa sekä Venäjän talouskasvun myönteistä yllätystä.
Pelkästään USA:n presidentiksi valitun Trumpin tuoma optimismi ja globaalin teollisuustuotannon viimeaikainen piristyminen eivät ekonomistien mielestä siihen riitä.
– Uudistusten tarve Suomessa vain kasvaa, jos Trumpin elvytyspuheiden myötä syntynyt talousoptimismi loppuu maailmalla, Kangasharju toteaa.
Hän muistuttaa, että yksikin linjaus Yhdysvaltain uudelta hallinnolta Kiinan toimista valuuttamarkkinoilla voi sammuttaa optimismin. Myös Euroopan kehitys voi myös kääntyä heikompaan suuntaan lukuisten vaalien myötä.