Norjalaishiihtäjältä huolestuttava varoitus olympiaurheilijoille – "Pitää olla erityisen kärsivällinen"

40.01567530
Martin Löwström Nyenget ei voinut harjoitella kuuteen viikkoon koronaviruksen vuoksi.STELLA Pictures
Julkaistu 30.01.2022 11:36
Toimittajan kuva

Feliks Heikkinen

feliks.heikkinen@mtv.fi

@feliksheikkinen

Norjalaishiihtäjä Martin Löwström Nyenget varoittaa koronatartunnan saaneita urheilijoita liian aikaisesta rasituksesta. Hänellä meni kuusi viikkoa ennen kuin pystyi jälleen harjoittelemaan täysipainotteisesti.

LUE MYÖS: Ruotsin hiihtotähtiä ohjeistettiin jättämään puhelimensa kotiin – Frida Karlssonilta naseva kuitti kiinalaisille vakoojille

Nyenget ei ole mukana olympialaisissa, mutta on ollut mukana useissa maailmancupin kilpailuissa tällä kaudella. Hän sai elokuun lopussa koronavirustartunnan ja joutui olemaan eristyksissä Italiassa. Hänellä oletetaan olleen koronaviruksen deltavariantti.

– Raskainta on odottaminen ja  kun ei pysty valmistautumaan tavoitteitaan varten. Vaadittu kärsivällisyys oli raskasta, Nyenget kertoi NRK:lle.

Norjalaisen piti olla erityisen kärsivällinen viruksen suhteen. Ensin oli kahden viikon eristäytyminen ja sen jälkeen Nyenget päätti tehdä vain kevyitä harjoitteita, jotta syke ei nousisi.

– Tilanne oli hiukan eri silloin ja tiesin vähemmän, mitä odottaa terveyden haasteista. Olin kipeänä viikon. Minulla oli kuumetta, päänsärkyä ja nenä tukossa. Sen jälkeen haasteena oli, että emme tienneet, koska olisin voinut aloittaa harjoittelemisen uudestaan.

Aikaa kului kuusi viikkoa, kunnes hän pystyi jälleen harjoittelemaan täysipainotteisesti. Tartunta tuli kilpailukauden ulkopuolella, joten Nyenget päätti olla erityisen varovainen. Hän kertoo, että tilanne olisi voinut olla toinen, jos kausi olisi ollut käynnissä.

Norjan olympiajoukkueessa kolme hiihtäjää on jo sairastunut koronavirukseen. Heidi Weng, Simen Hegstad Kruger ja joukkueesta jo sivuun siirretty Anne Kjersti Kalvån saivat tartunnan olympiakisojen alla. Vaikka Nyengetillä oli todennäköisesti viruksen deltavariantti, joka on vaarallisempi kuin nykyään kiertävä omikronvariantti, on hänellä varoituksen sana urheilijoille.

– He tuntevat itsensä ja kehonsa, mutta heidän pitää olla erityisen kärsivällisiä. Se on paras vinkki, jonka voin antaa. Monet ovat aloittaneet liian aikaisin ja se kostautuu myöhemmin. On asioita, jotka eivät toimi, Nyenget totesi.

Oslon yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä tutkija ja lääkäri Arne Söraas sanoo, että urheilijoiden tulee miettiä asiaa tarkasti. Hän on tehnyt tutkimusta long covidista, joka voi Söraasin mukaan iskeä keneen tahansa. Hän on skeptinen sen suhteen, että koronan sairastanut urheilija osallistuisi 30 tai 50 kilometrin kilpailuun.

– Se ei ole viisasta sellaisille, jotka kokevat toistuvaa uupumusta ja oireilua. Tiedän, kuinka tärkeää se on heille osallistua olympiakisaan, joten ymmärrän, jos he haluavat mennä, Söraas päätti.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022