Norjan poliisilta uutta tietoa Venäjän "vakoojavalaasta"

Venäjän vakoojaksi epäillyn Hvladimir-maitovalaan kuolema ei ole ilmeisesti ihmisen aiheuttama, kertoo Norjan poliisi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eläin löytyi kuolleena merestä reilu viikko sitten 31. elokuuta. Valaan ruhon havaitsivat Etelä-Norjassa kalastamassa olleet isä ja poika.

Poliisi kertoi tänään maanantaina, että valaan suuhun oli juuttunut keppi eikä sen kuolemaa epäillä ihmisen aiheuttamaksi.

Eläinsuojelujärjestö vaati tutkintaa

Norjan poliisi aloitti tutkinnan tapauksesta sen jälkeen, kun kaksi eläinsuojelujärjestöä oli vaatinut poliisia tutkimaan valaan kuolemaa törkeänä eläinsuojelurikoksena.

Norjan eläinlääketieteellisen instituutin tekemä ruumiinavaus osoitti poliisin mukaan sen, että valaan suuhun oli työntynyt 35 senttimetriä pitkä ja 3 senttimetriä leveä keppi.

– Valaan vatsa oli tyhjä. Lisäksi useimmat sen elimet olivat hajonneet, Norjan poliisi kertoi lausunnossaan.

– Suoritetuissa tutkimuksissa ei ilmennyt mitään sellaista, mikä osoittaisi, että ihmisen toiminta olisi suoraan johtanut Hvladimirin kuolemaan.

Tämän vuoksi poliisi ei tutki asiaa enempää, he lisäsivät.

Vammat pinnallisia

Eläinoikeusjärjestöt ovat väittäneet, että valas oli ammuttu kuoliaaksi. 

Poliisin mukaan järjestöjen epäilykset herättäneet haavat valaan kyljessä olivat pinnallisia, eivät hengenvaarallisia. Poliisin mukaan valas on saattanut kuolla nälkään.

Lopullinen raportti valmistuu kahden viikon kuluessa.

"Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia"

Noah-järjestön mukaan poliisin lausunto herättää enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa. 

Järjestö sanoo tarjoavansa noin 4 000 euron palkkion valaan kuolinsyytä koskevista tiedoista.

Valaalla oli valjaat kaulassa

Hvladimir nousi uutisotsikoihin vuonna 2019, kun se löytyi Finnmarkin alueen vesiltä Pohjois-Norjasta valjaissa. Valjaissa näytti olevan kiinnityspaikka pienelle vedenalaiselle kameralle.

Meribiologit poistivat valjaat. Niissä oleva teksti paljasti valjaiden kuuluvan Pietarin kaupungille.

Norjalla ja Venäjällä on yhteinen meriraja arktisella alueella. Siitä lähtivät liikkeelle huhut siitä, että valas on venäläinen vakooja. Valas vaikutti myös olevan tottunut ihmisiin.

Valaan lempinimi Hvladimir on yhdistelmä norjankielisestä valasta kuvaavasta sanasta ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin etunimestä.

Venäjä ei ole koskaan virallisesti kommentoinut väitteitä valaan taustasta.

Hvladimir oli kuollessaan arviolta vasta 14–15-vuotias. Maitovalaat voivat elää jopa 60-vuotiaiksi.

Lue myös:

    Uusimmat