Oslossa on alkanut tänään oikeudenkäynti Norjan valtiota vastaan öljynetsintäluvista pohjoisilla merialueilla. Valtion ovat haastaneet oikeuteen ympäristöjärjestö Natur og Ungdom sekä Greenpeace. Mukaan on liittynyt myös kolmas ympäristöryhmä.
Järjestöjen mukaan Norja rikkoo omaa perustuslakiaan vastaan myöntämällä öljynetsintälupia Barentsinmerelle. Perustuslain 112. pykälän mukaan jokaisella on oikeus terveyden kannalta turvalliseen ympäristöön.
Lupien myöntäminen rikkoo myös Pariisin ilmastosopimusta, järjestöt sanovat. Järjestöjen mukaan kyseessä on ensimmäinen oikeusjuttu, joka on nostettu valtiota vastaan ilmastosopimuksen rikkomisesta. Pariisin sopimus allekirjoitettiin loppuvuonna 2015, ja se astui voimaan vuosi sitten marraskuussa. Norja ratifioi sopimuksen ensimmäisten maiden joukossa.
Hallituksen asianajaja torjuu syytteet.
Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän noin viikon, mutta ratkaisun saaminen voi viedä pidempään. Kiinnostus oikeudenkäyntiä kohtaan on ollut suurta. Oikeussali oli aamulla tupaten täynnä, ja jono ulkopuolella oli pitkä.
Norjassa myönnettiin toukokuussa 2016 kymmenen öljynetsintälupaa 13 yhtiölle, niiden joukossa esimerkiksi norjalainen Statoil ja amerikkalaisia yhtiöitä.
Oikeustieteen professori Ole Kristian Fauchald Oslon yliopistosta sanoo, että oikeudenkäynnissä on paljon pelissä.
– Päätös ympäristöryhmien hyväksi huomattaisiin, ja se olisi tärkeä ennakkotapaus, Fauchald sanoi yleisradioyhtiö NRK:lle.