Tuomioistuin kumosi historiallisen päätöksen: Shellin ei tarvitsekaan puolittaa päästöjään

Brittiläisen öljy-yhtiö Shellin ei tarvitse vähentää päästöjään niin paljon kuin aiemmin oli määrätty.

Hollannissa toimiva Haagin vetoomustuomioistuin kumosi tänään tiistaina kolme vuotta sitten annetun tuomion, jonka mukaan Shellin olisi pitänyt leikata hiilidioksidipäästöjään 45 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. 

Aiempaa tuomiota perusteltiin sillä, että yhtiöllä oli osuutta ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vakaviin vaikutuksiin.

Shell valitti tuolloin annetusta tuomiosta. Myös ympäristöjärjestöt tekivät valituksen, koska niiden mukaan Shell ei ollut pannut tuomiota täytäntöön.

Tiistaina vetoomustuomioistuin ratkaisi asian Shellin hyväksi. Tuomarien mukaan yhtiö "tekee jo nyt sen, mitä siltä vaaditaan".

Ei tiettyä prosenttia yrityksille

Vuoden 2021 tuomiota pidettiin aikoinaan merkittävänä voittona ympäristöjärjestöille. Se oli ensimmäinen kerta, kun jotakin yhtiötä määrättiin muuttamaan toimintaansa vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Vetoomustuomioistuimen tuomari Carla Joustra sanoi tiistaina, että Shellin on toki edistettävä Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

– Nykyinen ilmastolainsäädäntö ei kuitenkaan pidä sisällään tiettyä (päästöjen) vähennysprosenttia yksittäisille yrityksille, hän huomautti.

Joustra lisäsi, että vaikka Shellillä suurena öljy- ja kaasuyhtiönä on velvollisuus hillitä ilmastonmuutosta, "joka on suurelta osin teollisuusmaiden yritysten aiheuttama", tämä ei tarkoita, että tuomioistuin voisi soveltaa Shelliin yleistä 45 prosentin päästöleikkaustasoa.

Ilmastosopimuksessa mukana olevat maat sitoutuivat leikkaamaan päästöjään niin, että ilmaston lämpeneminen pysyisi korkeintaan kahdessa asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna.

Lisäksi sopimuksessa kannustetaan pyrkimään toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteeseen.

"Oikeudenkäynti on tehoton keino"

Tuomioistuimen päätös oli pettymys muun muassa hollantilaiselle ympäristöjärjestö Milieudefensielle, joka on osa kansainvälistä Friends of the Earth -verkostoa. Milieudefensie on yksi niistä järjestöistä, jotka nostivat aikoinaan kanteen Shelliä vastaan.

– Tämä tuomio tekee kipeää. Tulemme jatkamaan suurten saastuttajien, kuten Shellin, vastaista taistelua, järjestön johtaja Donald Pols sanoi.

Shell puolestaan otti päätöksen tyytyväisenä vastaan. Yhtiö on aiemmin sanonut oikeudenkäynnin olevan "tehoton" keino torjua ilmastonmuutosta.

– Olemme tyytyväisiä tuomioistuimen päätökseen. Uskomme sen olevan oikea ratkaisu globaalin energiasiirtymän, Hollannin ja yhtiömme kannalta, Shellin toimitusjohtaja Wael Sawan sanoi lausunnossaan.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat