Norjassa jo yli 4 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan maata päiviä riepotelleen Hans-myrskyn yhä jatkuessa. Yli 1 700 ihmistä evakuoitiin Ringsakerin kunnassa ja noin tuhat Ålissa Hallingdalissa.
Yli sata tietä on yhä suljettuina myrskyn takia. Osa suljetuista teistä on pääkaupunki Osloon johtavia valtaväyliä.
Useat kunnat ovat eristyksissä teiden sulkemisen myötä. Esimerkiksi kaikki Ringebun kunnan alueelle johtavat tiet ovat tulvan alla tai suljettuina maanvyörymien vaaran vuoksi.
Paikallisten asukkaiden lisäksi alueella on jumissa turisteja, jotka ovat joutuneet leiriytymään puistoon keskelle kaupunkia.
– He eivät voi mennä pohjoiseen eivätkä etelään, eikä täällä ole muita majoitusvaihtoehtoja, kunnanjohtaja Arne Fossmo sanoi NTB:lle keskiviikkona.
Lue myös: Vesivoimalaitos tulvii Norjassa – räjäytys harkinnassa: Maassa evakuoitu Hans-myrskyn takia 2 000 ihmistä, taloja tuhoutunut maanvyöryssä
Vedenpinta nousee yhä
Vesistöjen yläosissa tulvahuippu on jo saavutettu, mutta alempana veden virtaus lisääntyy yhä. Torstaiaamuna Norjan ilmatieteen laitos jatkoi korkeinta mahdollista eli punaista varoitusta tulvista Norjan itäosissa.
NRK:n mukaan Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE) sanoo, että Gudbrandsdalslågen-joen vedenkorkeus on seitsemän kertaa normaalia korkeampi. Joen yli kulkeva rautatiesilta Ringebussa sai vakavia vaurioita tulvassa ja oli keskiviikkoiltana vaarassa romahtaa. Torstaiaamuna Norjan rautateistä vastaava valtionyhtiö ilmoitti, että silta saadaan pysymään vakaana.
Maan kolmanneksi suurimman vesistön Drammenvassdragetin tulva taas voi olla kaikkien aikojen pahin. Drammensvassdragetin järvien vedenpinta on nousussa. Tyrifjorden-järven pinnan odotetaan nousevan sunnuntaihin asti yhteensä 1–1,5 metriä.
Pääministeri: Seuraavat päivät kriittisiä
Pääministeri Jonas Gahr Störe tapasi keskiviikkoiltana vesi- ja energiaviraston edustajia, jotka antoivat hänelle tilannepäivityksen.
Störe varoitti jokien ja purojen vedenpinnan jatkuvasta noususta sekä maanvyörymistä. Hänen mukaansa vaarallisin alue siirtyy etelän suuntaan.
– Vaara ei suinkaan ole ohi, Störe sanoi.
Tulevat päivät ovat pääministerin mukaan kriittisiä. Paikalliset yhteisöt saavat lisää resursseja, kuten lisää helikoptereita ja lääkintäryhmiä. Tähän mennessä hallitus on muun muassa lähettänyt seitsemän ylimääräistä helikopteria auttamaan evakuointitöissä.
Lue myös: Vesivoimalaitoksen pato murtui Norjassa – kuva: Hans-myrskyn nostattama tulva peitti leirintäalueen
Hydrologi: Tulva hyvin epätavallinen
Lähipäivinä Norjassa sataa yhä paikoin vettä. NVE:n hydrologi Inger Karin Engen kertoo NTB:lle, että pahiten kärsineillä alueille ei onneksi luvata enää juuri yhtään sadetta.
– Tämänhetkinen ennuste näyttää siltä, että se ei aiheuta enää lisää ongelmia, hän sanoo.
Engenin mukaan suuri tulva elokuussa on hyvin epätavallinen.
– Kyse on puhtaasti sateen aiheuttamasta tulvasta, tässä tulvassa ei ole laisinkaan lumen sulamista. Tällaisia tulvia näkee todennäköisemmin syksyllä.
Lue myös: Maanvyöry, mutainen tulva, romahtanut tuuliturbiini sekä mökit meressä: Kuvakooste paljastaa, miten Hans-myrsky runnoo Euroopan pohjoisosia
1:58