Notre Damen palosta vapautui ilmaan valtava määrä lyijyä – yli 6 000 lasta on voinut altistua vaaralliselle myrkylle

1:31img
Tavoitteena on jälleenrakentaa tulipalossa vaurioitunut katedraali vuoteen 2024 mennessä.
Julkaistu 15.09.2019 14:13
Toimittajan kuva

Petra Nykänen

petra.nykanen@mtv.fi

Pariisissa sijaitsevan Notre Damen katedraalin huhtikuisesta tulipalosta on aiheutunut ihmisille merkittäviä terveysriskejä, uutisoi The New York Times. Palon myötä tuhannet lapset ovat saattaneet altistua vaaralliselle lyijylle. 

The New York Timesin haltuunsa saamien asiakirjojen perusteella tehdyt selvitykset kertovat, että palosta pääsi savun mukana ilmaan 460 tonnia lyijyä. Palon aiheuttamat lyijytasot ovat jopa 1 300 kertaa korkeammat kuin Ranskan turvallisuusmääräyksissä.

Lyijyä on päätynyt Notre Damen lähistöllä sijaitseviin puistoihin, kouluihin ja asuinrakennuksiin. Uusimmat mittaukset kertovat, että 18 koulussa on havaittu vaarallinen määrä lyijyä.

Yhteensä yli 6 000 alle 6-vuotiasta lasta asuu alle 800 metrin säteellä alueesta, jolla on mitattu huomattavan korkea lyijytaso, kertoo The New York Times. Asiantuntijoiden mukaan lapset ovat lyijylle aikuisia herkempiä.

Lyijy on vaarallista ihmiselle, koska ilmasta hengitettynä tai nieltynä se varastoituu elimistöön. Sen seurauksena voi olla esimerkiksi aivo- ja munuaisvaurioita. Se voi aiheuttaa myös keskenmenoja ja muita raskauden aikaisia ongelmia sekä vaikuttaa syntymättömän lapsen hermostoon.

The New York Timesin mukaan ranskalaisviranomaiset olisivat tienneet jo kahden vuorokauden sisällä palosta, että lyijyä on ilmassa yli rajoitusten. Ensimmäiset testit asian selvittämiseksi tehtiin kuitenkin vasta kuukauden kuluttua, eikä alueen asukkaita varoitettu tilanteesta. Viranomaiset puhdistivat alueen saasteista vasta neljä kuukautta palon jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Notre Dame