Eniten eläkejärjestelmään luottavat eläkeiässä olevat tai eläkkeelle jäävät. Nuoremmat huomattavasti vähemmän., ilmenee E2 tutkimuksen tuoreesta raportista.
Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen heikkeneminen aiheuttavat huolta eläkejärjestelmän kestokyvystä.
Eri ikäryhmissä on suuria eroja luottamuksessa eläketurvaan. Näin ilmenee tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen tuoreesta raportista.
Eniten eläkejärjestelmään luottavat eläkeiässä olevat tai eläkkeelle jäävät. Nuoremmat huomattavasti vähemmän.
Lue lisää: Tutkimus: Suomalaisilla on voimakas kokemus yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudesta
– On varmaan selvää, että jos emme saa esimerkiksi maahanmuuttoa toimimaan ja lisää ihmisiä Suomeen töihin, on todella vaikeaa luottaa siihen, että meille muka riittäisi jotain eläkettä vielä tulevaisuudessa, SYL:n puheenjohtajan Annika Nevanpää sanoo Uutisaamussa.
Muutaman vuoden opintotuista jo taistelua
Nevanpää huomauttaa myös epätasa-arvosta erilaisiin tukiin suhtautumisessa.
– Opintotuista pitää taistella näin paljon ja niitä maksetaan vain viisi vuotta, jonka jälkeen mennään työelämään maksamaan veroja, Nevanpää sanoo.
– Eläkkeitä maksetaan vuosikymmeniä, silti siihen ei suhtauduta yhtä tiukasti kuin esimerkiksi opiskelijoihin, hän jatkaa.
Kuitenkin nuoret suomalaiset antavat vanhempia ikäryhmiä vahvemman tuen hyvinvointiyhteiskunnalle. SYL:n Nevanpään mukaan nuorilla ei ole oikeastaan varaa olla luottamatta.
– Moni nuori on esimerkiksi opintotuen piirissä ja elää asumistuen avulla, Nevanpää kertoo.
Nevanpään mukaan usko hyvinvointiyhteiskuntaan ei poissulje esimerkiksi tyytymättömyyttä sosiaaliturvaan.
– Kyse ei ole siitä, että nuorilla olisi erityisen hyvä olla vaan he uskovat siihen, että he pystyvät vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessakin pysyy tämä sama järjestelmä, joka mahdollistaa esimerkiksi yliopistokoulutuksen kaikille, Nevanpää sanoo.