Nuoret siirtyivät koronaeristyksestä sota-ahdistukseen – Kysely: Jopa kaksi kolmesta pelkää sodan leviämistä Suomeen

MTV Uutiset vieraili opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä seminaarissa, jossa nuoret pääsivät ääneen. Raskaan korona-ajan jälkeen epävarmuutta herättää sotiminen Ukrainassa.

Nyt Suomessa mietitään, mitä nuorten pahoinvoinnille pitäisi tehdä. Nuoret ovat selviytyneet kuka paremmin, kuka huonommin.

– Paljon etäilyä opinnoissa. Harrastukset ovat vähentyneet. Kavereita ei ole tullut nähtyä niin paljon kuin yleensä. Mielenterveydelliset ongelmat ovat olleet vahvasti mukana, sanoo Aale Päivinen Riihimäeltä.

Päivinen nousee SAKKI ry:n puheenjohtajaksi kesäkuun alussa. Espoolainen Felix Rahiala kertoo sopeutuneensa poikkeustilanteeseen. Rahiala on Lukiolaisten liiton Uudenmaan piirin hallintovastaava.

– Mulla on vapautunut aikaa sellaisista rutiineista, joihin mulla on ennen kulunut aikaa. On esimerkiksi pitänyt siirtyä kouluun, mistä on säästynyt aikaa. Olen käyttänyt ajan tuottavaan toimintaan, kuten talousaiheiden opiskeluun. 

Nuorten hyvinvointi suorastaan romahti korona-aikana. Neljä viidestä koki rajoitusten heikentäneen henkistä hyvinvointia. Nyt Ukrainan sota aiheuttaa levottomuutta, ja nyt lähes 65 prosenttia nuorista pelkää sodan leviämistä Suomeen.

– Välillä mietityttää oma turvallisuus suomalaisena, myöntää Päivinen.

Andersson ja Honkonen: Huoli on kuultu

Opetus- ja kulttuuriministeriön seminaariin perjantaina osallistuneiden ministereiden mukaan nuorten ahdistus on huomattu. 

– Opetushallitus on laatinut koulutuksen järjestäjille ja opettajille ohjeita, että miten tätä sotaa voi käsitellä eri koulutusasteilla eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Pidän tätä tärkeänä, koska koulun pitää olla turvallinen paikka, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas.).

Vasta-aloittanut tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) sanoo, että nuorten hyvinvointia kohennetaan muun muassa etsivällä nuorisotyöllä kunnissa ja mielenterveyspalveluilla sotepuolella. Myös kulttuurilla on merkityksensä.

– Päästään taas kulttuurin pariin, konsertteihin. Taiteen eri keinoin pystytään raskaita asioita purkamaan ja käsittelemään.

Andersson ja Honkonen jopa puhuivat, että nuoret ovat lähivuosien "ykkösprioreetti" ja "keskeinen painopiste". Nuoret suhtautuvat ministereiden sanoihin kriittisesti. 

– Nuoret tarvitsevat tukea vielä enemmän. Ei pärjätä yksin, toteaa Aale Päivinen.

– Tämä seminaari on hyvä askel nuorten kuuntelemisen tiellä. Nuorten tarpeisiin on vastattava, koska muuten meillä ei ole onnellisia ihmisiä enää tulevaisuudessa, huomauttaa Felix Rahiala.

Lue myös:

    Uusimmat