Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) allekirjoittaa lastenlääkäreiden näkemyksen, jonka mukaan etäkoulu aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä. Saramo vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa nuorten koronataakasta.
Nuorten riski sairastua vakavaan koronatautiin on hyvin pieni, mutta silti nuoret kantavat harteillaan suurta koronakuormaa. Vuosi on nuoren elämässä pitkä aika, muistuttaa opetusministeri Jussi Saramo.
– Nyt kun nähdään, että tauti leviää erityisesti aikuisten välillä, kyllä pitäisi priorisoida niin, että lapset ja nuoret eivät ole ne, jotka kantavat kovimman taakan, hän sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.
Pieni osa nuorista pärjää etäopetuksessa hyvin, mutta moni ei. Jussi Saramo sanoo allekirjoittavansa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastenlääkärien vetoomuksen, jonka mukaan etäkoulu aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä, minkä vuoksi etäkouluista pitäisi luopua.
Hän toivoo, että kaikkialla Suomessa pohdittaisiin mahdollisuuksia järjestää edes osa opetuksesta lähiopetuksena. Päätösvalta asiasta on paikallisella tasolla.
Lue myös: Lastenlääkäri MTV Uutisille: Rajoitustoimet ovat liian rajuja – ahdistuneet nuoret hakeutuvat jopa päivystykseen saadakseen apua
Nuorten hyvinvoinnissa huolestuttava suuntaus
Jo nyt on saatu viitteitä siitä, miten koronaepidemia rajoituksineen on vaikuttanut nuoriin. Suurelle osalle aika on ollut raskasta.
Tutkimusten ja kyselyiden mukaan korona-aika on vähentänyt lasten ja nuorten liikuntaa, lisännyt etenkin toisen asteen opiskelijoiden yksinäisyyttä sekä uuvuttanut yliopisto-opiskelijoita.
Viime viikolla ilmestyneestä MTV Uutisten ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin verkkokyselystä kävi ilmi, että kolme neljästä nuoresta koki oman hyvinvointinsa heikenneen koronarajoitusten vuoksi.
Lukiolaisten kokema stressi ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Ammattikouluissa korona-aika on näkynyt opintojen keskeyttämisen lisääntymisenä. Yksi syy keskeytyksiin on, että valmistumiseen vaadittavaa työharjoittelua on hankala järjestää.
Opetusministeri pitää suuntausta huolestuttavana.
– Henkinen hyvinvointi ja myös oppiminen on selvästi kärsinyt.
Miljoonia nuorten opetukseen
Saramo pitää todellisena vaaraa, että koronan seurauksena syntyy joukko "väliinputoajia".
Lääkkeeksi ongelmiin ammatilliseen koulutukseen on jaettu 30 miljoonaa ja lukio-opetukseen 17 miljoonaa euroa, joiden avulla oppilaille voidaan tarjota tukiopetusta, pienryhmätunteja ja yksilöopetusta.
– Mutta tässä on se tilanne, että kun massat alkavat voida huonosti, ei enää auta, että me autamme suurimmassa vaarassa olevaa porukkaa, kun pitäisi auttaa kaikkia, Saramo sanoi.
3:18