Nuoret unohtavat suojata kuuloaan

Kovaäänisen musiikin vaarat unohtuvat yhä monelta nuorelta. Esimerkiksi konsertit ja kannettavat musiikkisoittimet rasittavat korvia usein vähitellen, jolloin kuulon alenemisen huomaa vasta vuosien päästä.

Nuoret kyllä tietävät, että melu ja kova musiikki voivat vahingoittaa kuuloa, mutta asiantuntijoiden neuvot unohtuvat helposti.

- Olin eilen Lady Gagan konsertissa, ja olisihan siellä voinut käyttää kuulosuojia. Ne kuitenkin unohtuivat, kertoo Laura Meriläinen.

- Yritän pitää musiikin kohtuullisella voimakkuudella (kannettavassa musiikkisoittimessa), mutta jos tulee hyvä biisi, niin kyllä se unohtuu, sanoo Jari Patama.

Melkein kaikki MTV:n Helsingin keskustassa pysäyttämät nuoret kertoivat kuuntelevansa musiikkia kännykästä tai mp3-soittimesta päivittäin. Moni kertoi myös kärsivänsä ajoittain tinnituksesta ja korvien huminasta.

Ihmisten puhe puuroutuu, tv on liian hiljaisella...

Kuuloliitto onkin huolissaan erityisesti nuorten kuulosta. Juhlavuottaan viettävä Kuuloliitto muistuttaa, että kuuloaan voi ja kannattaa suojella.

Liiton mukaan joka kolmannen nuoren korvat kärsivät liiasta melusta.

- Kuulon heikkeneminen tapahtuu yleensä hiljalleen. Lievä kuulon aleneminen ei välttämättä haittaa normaalia elämää heti, vaan vaikutukset voivat näkyä vasta vuosien päästä. Hiljalleen nuoren voi olla hankalaa saada selvää tv-ohjelmista tai ihmisten puheesta, sanoo Kuuloliiton viestintäpäällikkö Tarja Valjus.

Kuuloliitto panostaa kuulovammojen ennaltaehkäisyyn ja kuulon suojelusta tiedottamiseen. Liitto tarjoaa myös apua ja tukea niille, joilla kuulon alenema on jo havaittu, ja jotka tarvitsevat apua selvitäkseen heikentyneen kuulon kanssa.

Usein kynnys jo kuulotestiin on korkea.

- Näitä asioita edelleen hävetään. Nykyään meidän pitäisi jaksaa lähes 70-vuotiaaksi työelämässä, joten paineet pärjäämiseen ovat kovat. Jostain syystä kuulon alenemiseen suhtaudutaan eri tavalla kuin näön heikkenemiseen - eihän silmälaseja hävetä. Asenteissa on siis edelleen korjaamista, Valjus sanoo.

Vakavat kuulovauriot vähentyneet

Tällä vuosikymmenellä tehtyjen tutkimusten mukaan lievät kuulonalenemat erityisesti nuorilla miehillä ovat yleistyneet, sen sijaan vakavat kuulovauriot ovat vähentyneet.

- Lievän kuulovian lisääntymisen arvellaan johtuvan lisääntyneestä soittimien ja vapaa-ajan musiikin käytöstä. Vakavat kuulovauriot ovat vähentyneet, koska muista altistuksista ollaan tietoisempia, esimerkiksi pikkulapsia ei viedä enää traktorin kyytiin ilman kuulosuojaimia, sanoo HYKS:in Silmä- ja korvaklinikan lääkäri Erna Kentala.

Haitallisen melun rajana pidetään 85:tä desibeliä. Kentalan mukaan esimerkiksi ruohonleikkurin jyrinä on usein tätä luokkaa. Jos kannettavan musiikkilaitteen voimakkuutta säädetään jatkuvasti kovemmalle taustamelun takia, voi voimakkuus lähennellä pian haitallista rajaa.

- Tärkeintä on se, että nuorisoa valistetaan esimerkiksi mp3-soittimien käytöstä, ja heidät saadaan ymmärtämään, että soitin pitäisi pitää kohtuullisella tasolla. Jos musiikki kuuluu metrin päähän kuulokkeista, on soitin selvästi liian kovalla, Kentala sanoo.

Katso Mona Niemelän juttu

Lue myös:

    Uusimmat