Keskuskauppakamarin pääekonomisti näkee tilanteessa myös toivonkipinän.
Työttömyys kasvoi edelleen maaliskuussa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 31 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Maaliskuussa työttömyysasteen trendiluku oli 15–74-vuotiaissa 9,3 prosenttia.
Lue myös: Hallituksen puoliväliriihi valmistui – tästä hallitus leikkaa, nämä verot kevenevät
– Työttömyyden kasvun ohella myös avoimien työpaikkojen määrä on laskenut vuodentakaisesta, mikä vaikeuttaa uudelleentyöllistymistä, sanoo tiedotteessa Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.
Maaliskuussa työttömiä oli 285 000 ja työllisiä 2,5 miljoonaa. Työllisiä 15–74-vuotiaita oli maaliskuussa 13 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.
20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli maaliskuussa 76,1 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuodesta.
– Työttömyyslukemat ovat murheellisia. Täytyy silti korostaa, että työttömyys reagoi suhdannekäänteisiin viiveellä. Viime kuukausina on nähty orastavaa elpymistä kokonaistuotannon osalta. Jos mennään oppikirjan mukaan, työttömyyden pitäisi pikkuhiljaa kääntyä laskuun, arvioi tiedotteessa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Lisää pitkäaikaista työttömyyttä
Myös pitkäaikaistyöttömyyden nousu jatkui. Ely-keskusten kehittämis- ja hallintokeskuksen (Keha-keskus) työllisyyskatsauksen mukaan vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli maaliskuussa 115 000. Tämä on 23 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
– Lukema ylitti 1 000:lla korona-ajan huipun, eli kesän 2021 tilanteen, sanoo tiedotteessa Keha-keskuksen tutkija Sebastian Adolfsson.
Keha-keskuksen työttömän määritelmä eroaa jonkin verran Tilastokeskuksesta. Kehan mukaan henkilö on työtön, jos hänellä ei ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Päätoimisia opiskelijoita ei lasketa työttömiksi.
Keha-keskuksen mukaan maaliskuussa oli avoinna noin 105 000 työpaikkaa, mikä on noin 30 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
– Hienoista kasvua nähdään rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden uusissa avoimissa työpaikoissa, Adolfsson sanoo.
Juttua päivitetty 24.4.25 kello 10.48 kauttaaltaan lisätiedoin.