Nuori heitti pullopommin kohti jalkapalloa pelaavia kaveruksia

Länsi-Uudenmaan poliisin nuorisorikostutkintaryhmä tutkii tapausta, jossa nuoren heittämä pullopommi vaurioitti toisen nuoria silmiä.

Poliisin törkeänä pahoinpitelynä tutkima tilanne tapahtui Espoon Tiistilässä heinäkuussa.

Pieni joukko nuoria pelasi jalkapalloa koulun kentällä, kun paikalle saapui kolme muuta nuorta. Yksi nuorista heitti pullopommin kohti jalkapalloa pelaavia kaveruksia. 

Pullopommi räjähti, minkä seurauksena se vaurioitti yhden nuoren silmiä. Hänen saamansa silmävamma vaati välitöntä sairaalahoitoa. On epävarmaa, jääkö nuorelle loppujen lopuksi pysyviä silmävaurioita.

– Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että pullopommin on valmistanut yksi kolmesta paikalle saapuneesta nuoresta. Heittäjä puolestaan on toinen tähän kolmikkoon kuulunut nuori. Sekä rikoksesta epäillyt että uhri ovat alle 15-vuotiaita, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Pullopommi on yleisnimike vaaralliselle tekeleelle, jossa yleensä muovipulloon laitetaan kodintarveaineita, joiden kemiallinen reaktio muodostaa suljettuun astiaan kovan paineen. Paineen kasvaessa kyseinen astia jossain vaiheessa halkeaa ja vapauttaa kaasut suurella nopeudella samalla pamahtaen kovaa. Tällöin samalla pulloon askarreltu kemikaaliseos lentää hallitsemattomasti ympäristöönsä ja lähellä olevien ihmisten, eläinten ja omaisuuden päälle.

Pullosta tai muusta astiasta leviävä seos sisältää usein voimakkaasti emäksisiä tai happamia liuoksia, jotka vahingoittavat silmiä, limakalvoja, hengitysteitä ja paljasta ihoa. Mikäli tällaisen tapahtuman kohteeksi joutuu ja epäilee, että aineita on lentänyt päälle, olisi syytä välittömästi hakeutua terveyskeskukseen tarkastettavaksi.

− Pullopommi on hyvin vaarallinen myös rakentajalleen. Pullopommin räjähdys tapahtuu hallitsemattomasti, ja se voi laueta myös rakentajansa päälle. Lisäksi voimakkaiden kotitalouskemikaalienkin käsittely vaatisi omat suojavälineensä, jota ei näiden rakentajilla yleensä ole käytössä. Tällaisten viritysten rakentaminen on vaarallista. Niitä ei pitäisi missään nimessä tehdä kenenkään − ei lasten eikä aikuisten, Väänänen painottaa.

Poliisi tiedottaa tapauksesta varoittavana esimerkkinä, jotta huoltajat keskustelisivat asiasta vakavasti etenkin yläkouluikää lähestyvien ja yläkouluikäisten lastensa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat