Nuori australialaisnainen väittää halvaantuneensa ilokaasun hengittämisen vuoksi, kertoo 7News.com.au. Toistuva ilokaasun käyttö voi tosiaan johtaa hermostovaurioihin, vaikka bilehuumeena käytettyä lääkettä pidetään ”harmittomana”.
Brisbanessa asuva 21-vuotias Tamika Dudley kokeili ilokaasua ensimmäisen kerran maaliskuussa 2019 kavereidensa kanssa. Ensimmäinen kerta ei jäänyt viimeiseksi. Tamika alkoi käyttää ilokaasua ystäviensä kanssa usein, esimerkiksi ennen ja jälkeen juhlimisen.
Tamika kertoo jääneensä ilokaasuun nopeasti koukkuun. Hän alkoi hengittämään ainetta päivittäin. Tätä jatkui kaksi kuukautta ennen kuin nainen heräsi kamaliin seuraksiin.
Eräänä aamuna tunto alkoi kadota jaloista
Toukokuussa 2019 Tamika heräsi outoon kutittelevaan tunteeseen käsissään ja jaloissaan. Tunne hiipi pitkin jalkoja, jotka muuttuivat sitten tunnottomiksi. Tamika hakeutui lääkäriin, jossa hänelle suoritettiin sarja kokeita.
Seuraavana päivänä Tamika heräsi siihen, ettei kyennyt liikuttamaan jalkojaan eikä tuntemaan käsillään.
– Yritin päästä ylös sängystäni, mutta en kyennyt kävelemään. Olin täysin halvaantunut. Lääkärit kertoivat, että se saattaisi olla pysyvää enkä välttämättä kävelisi enää ikinä, Tamika sanoo News.com.au-sivuston mukaan.
Mahdollisesti pysyvä liikuntakyvyn menettäminen oli seurausta ilokaasun liikakäytöstä seuranneista hermovaurioista.
Ilokaasun aiheuttamat hermostovauriot voivat olla pysyviä
Tamika joutui ilokaasun käytön vuoksi kuudeksi viikoksi sairaalaan. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.
Ilokaasu eli dityppioksidi on väritön, mauton ja lähes hajuton kaasu, jota käytetään lääkkeenä lievittämään kipua. Päihdekäytössä ilokaasua käytetään sen aiheuttaman euforisen tunteen vuoksi, kertoo Päihdelinkki.fi. Käyttö tapahtuu hengittämällä, ja huumaava vaikutus kestää muutaman minuutin ajan.
Lääkekäytössä ilokaasu sekoitetaan happeen, mutta päihdekäytössä kaasua käytetään sellaisenaan. Akuutit riskit syntyvät hapen syrjäytymisestä keuhkoissa ja verenkierrossa. Tämä voi johtaa tukehtumiseen, tajunnan menetykseen, kaatumiseen ja loukkaantumiseen. Toistuva ilokaasun käyttö voi vaikuttaa luuytimeen ja ääreishermostoon sekä johtaa B12-vitamiinivajaukseen, mikä voi aiheuttaa hermostovaurioita. Hermostovauriot voivat olla pysyviä.
”30 sekunnin pilvi voi pilata koko elämäsi”
Tamikan onneksi hänen kuntonsa elpyi B12-vitamiinipistosten ja fysioterapian ansiosta. Oltuaan halvaantuneena kuukauden Tamika pystyi jälleen ottamaan pieniä askelia. Kuuden viikon sairaalajakson jälkeen hän pääsi kotiinsa.
Vaikka halvaantumisesta ei voi enää puhua, ei Tamika ole vieläkään entisensä. Jaloissa ja käsissä on edelleen tunnottomuutta eikä tuntoaisti välttämättä koskaan palaa kokonaan.
Tamika toivoo tarinansa valistavan ihmisiä, jotka harkitsevan ilokaasun käyttöä.
– Ihmiset pitävät sitä harmittomana, että se on vain ”naurukaasua”. Mutta se voi tappaa tai jättää sinut pysyvästi halvaantuneeksi. 30 sekunnin pilvi voi pilata koko elämäsi, hän sanoo.
Ilokaasun viihdekäyttö voi pahimmillaan johtaa kuolemaan
Ilokaasuun liittyvät kuolemantapaukset liittyvät usein poikkeuksellisen suuriin ilokaasumääriin tai yrityksiin pidentää vaikutusaikaa esimerkiksi laittamalla pää muovipussiin käytön aikana, kertoo Päidelinkki.fi.
Ilokaasun käyttö yhdessä muiden päihteiden kanssa lisää onnettomuuksien ja tukehtumisen riskiä. Esimerkiksi alkoholin ja ilokaasun yhteiskäyttö voi johtaa hengityksen lamaantumiseen ja tajunnan menettämiseen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Lääketieteessä ilokaasua käytetään satunnaisesti ja lyhyinä ajanjaksoina.
Lue myös: Äiti julkaisi 7 kuukauden välein otetut kuvat pojastaan: "Tässä ovat heroiinin ja amfetamiinin todelliset kasvot"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: 7News.com.au, News.com.au, Päihdelinkki.fi, Fimea