Mies ihmetteli viikkoja outoa ”ötökän puremaa” – lääkäriltä shokkiuutinen: ”Sanoin, että hänen täytyy olla väärässä huoneessa”

shutterstock_514354807
Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 20.09.2019 07:41

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaismies luuli viikkojen ajan, että kipeä kyhmy hänen jalassaan oli ötökän purema. Lääkärin lopullinen diagnoosi oli miehellä shokki.

Kun ohiolainen Mike Balla, 46, huomasi puremalta näyttävän kyhmyn jalassaan, hän oletti sen luonnollisesti olevan ötökän purema. Parin viikon aikana punertava ja arka paise kasvoi, ja Mike päätti käydä näyttämässä sitä päivystyksessä. Hän epäili pureman olevan tulehtunut.

Lääkäri määräsi Mikelle antibiootteja, mutta lääkitys ei tehonnut. Tulehtunut ”purema” ei lähtenyt paranemaan edes toisilla antibiooteilla. Mikeä suositeltiin menemään verikokeisiin. Kun tulokset tulivat, Mike luuli, että lääkärit ovat sekoittaneet hänen näytteensä jonkun muun näytteeseen.

– Sanoin, että hänen täytyy olla väärässä huoneessa ja että olen täällä jalassani olevan pureman vuoksi, Mike muistelee Cleveland Clinic -sairaalan verkkosivuilla.

Lääkäri nimittäin kertoi, että tulehtuneen pureman sijaan Miken kehoa kalvoi syöpä.

LUE MYÖS: Nämä 15 oiretta voivat kertoa syövästä

Kyhmy ei ole tyypillinen leukemian oire

Mikellä todettiin akuutti myelooinen leukemia, jossa syöpäsoluja kertyy luuytimeen ja vereen. Sairauden riskitekijöitä ovat esimerkiksi aiemmin saadut solunsalpaajahoidot, säteily sekä tietyt liottimet, kuten bentseeni, Terveyskirjasto luettelee.

Akuutti myelooinen leukemian oireita ovat:

  • väsymys
  • luustokivut
  • verenvuodot erityisesti limakalvoilta
  • yleinen voinnin huononeminen ja tulehdustaipumus

Prevention-sivuston haastattelema hematologi kertoo, ettei ötökän pureman kaltainen kyhmy ole tyypillinen leukemian oire. Toisinaan leukemiasolut kuitenkin saattavat tunkeutua ihon läpi, mikä voi aiheuttaa puremalta näyttävän paiseen.

Jos ötökän puremalta vaikuttava kyhmy ei parane muutamassa päivässä, kannattaa sitä käydä näyttämässä lääkärille. Todennäköisesti paise ei silti ole leukemian oire – ainakaan, jos ihminen muuten kokee olonsa terveeksi.

Mike Balla kertoo, että hän oli ollut väsynyt ja sairaan oloinen jo kuukausi ennen kyhmyn ilmaantumista. Kiireet töissä ja kotona kuitenkin vetivät miehen ajatuksia muualle. Hän luuli vain tekevänsä liian paljon asioita samanaikaisesti.

Taistelu syöpää vastaan on nyt osa elämää

Muutaman kuukauden kuluttua Mike sai solunsalpaajahoitoja ja luuydinsiirron veljeltään. Miken syövän todettiin menneen remissioon, mutta ilo oli väliaikainen. Pian syövän todettiin uusiutuneen.

– En sano, että olisin yllättynyt tapahtuneesta. Mutta olimme yllättyneet, kuinka nopeasti se palasi, Mike sanoo 7 News -uutiskanavalle.

Uusien solunsalpaajahoitojen jälkeen Mike sai kokeilussa olevaa rintasyöpälääkettä, ja tänä päivänä miehen syöpä on jälleen remissiossa. Taistelu leukemiaa vastaan on nyt osa Miken elämää.

Moni mies viivyttelee hoitoon hakeutumisessa


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Mike haluaa rohkaista miehiä hakeutumaan lääkärin pakeille ollessaan terveydestä huolissaan.

– Tunnin lääkärikäynti voi auttaa ehkäisemään kuukausien terveysongelmat, Mike sanoo

– Ajattelet ehkä, että sinulla ei ole siihen aikaa. Mutta se ei ole totta. Jos et mene lääkärille, sinulla saattaa olla edessäsi paljon suurempi ongelma.

Cleveland Clinicin kyselyssä lähes kaksi kolmasosaa miehistä kertoi itse yrittäneensä diagnosoida oireidensa syyn ennen lääkärille menoa. Joskus viivyttely voi maksaa hengen.

LUE MYÖS: Äitiys oli Sannin, 30, suurin toive – aggressiivinen syöpä erotti tuoreen äidin vauvastaan: "Lähdin aamulla, kun Voitto vielä nukkui"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Cleveland Clinic, Prevention, 7 News, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä