Nuoriso-oikeutta taksilla paennut 96-vuotias keskitysleirin ex-sihteeri lähetti kirjeen tuomarille: "Haluan säästää itseni häväistykseltä"

2:06img
Suomi taisteli Saksan rinnalla suurhyökkäyksessä Neuvostoliittoon 80 vuotta sitten
Julkaistu 01.10.2021 21:46

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Uutisoimme torstaina tapauksesta, jossa 96-vuotias entinen natsien keskitysleirin sihteeri, oli paennut oikeudenkäyntiään Saksassa. Irmgard Furchneria syytetään osallisuudesta 11 000 murhaan. Nainen oli paennut taksilla Hampuriin noin 60 kilometrin päähän oikeudesta.

The Guardian kertoo nyt, että Furchner oli kirjoittanut tuomarille kirjeen syyskuun alussa. Käsin kirjoitetussa kirjeessä nainen kertoi, ettei hän aio osallistua oikeudenkäyntiin.

– Korkean ikäni ja fyysisten esteideni vuoksi en osallistu oikeudenkäyntiin. Pyytäisin, että puolustusasianajajani edustaa minua, Furchner kirjoitti.

Lue lisää: 96-vuotias keskitysleirin sihteeri pakeni oikeudenkäyntiä hoitokodista – syytettynä osallisuudesta 11 000 murhaan

Tämän jälkeen hän oli listannut fyysisiä puutteitaan.

– Haluan säästää itseni häväistykseltä ja en halua tehdä itsestäni ihmiskunnan naurunkohdetta, hän jatkoi.

Tuomari oli varoittanut naista seurauksista, jos hän ei ilmesty oikeudenkäyntiin.

Oikeudessa ei kuitenkaan otettu tosissaan Furchnerin ilmoitusta, ja niinpä hän ei ilmestynytkään paikalle. Viranomaiset olivat halunneet välttää naisen vangitsemista.

Oikeuden tiedottajan mukaan nyt tehdään kaikki tarvittavat lailliset keinot, jotta Furschner on paikalla seuraavassa istunnossa.

Työskenteli konekirjoittajana

Furschner oli työskennellyt konekirjoittajana Stutthofin leirin komentajan Paul-Werner Hoppen toimistossa lähellä nykyistä Gdanskin kaupunkia Puolassa. Kaupunki oli silloin natsi-Saksan miehittämä ja tunnettu Danzigina.

Naisen kerrotaan tienneen kahden vuoden ajan ennen sodan päättymistä, mitä leirillä tapahtuu.

Komentaja Hoppen oikeudenkäynnin yhteydessä vuonna 1954 Furchner kielsi tienneensä murhista Stutthofissa. Hän kuitenkin kertoi, kuinka Hoppen oli välittänyt viestejä hänelle.

Stutthofin keskitysleirillä kuoli arviolta 65 000 juutalaista, puolalaista ja kiinniotettuja neuvostosotilaita.

Oikeudenkäynti pidetään nuorisotuomioistuimessa, sillä Furchner oli tapahtuma-aikaan alaikäinen.

Tuoreimmat aiheesta

Saksa