Korkeakoulujen pääsykokeista luopuminen on nuorten keskuudessa hyvin epäsuosittu ajatus, kertoo vuoden 2017 Nuorisobarometri.
Vain 23 prosenttia nuorista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että pääsykokeet pitäisi korvata todistuksiin perustuvilla valinnoilla.
Kaikkiaan nuoret näyttäisivät olevan varsin tyytyväisiä nykyiseen koulutusjärjestelmään. Välillä esiin nostettu ajatus korkeakoulujen lukukausimaksuista ei myöskään saa nuorilta kannatusta. 92 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että yliopisto-opetuksen pitäisi pysyä maksuttomana.
Niukka enemmistö nuorista myös haluaa säilyttää numeroarvioinnit peruskoulussa.
Lue myös:
Ainoa muutos, joka saa Nuorisobarometrissä selvän tuen, on erilaisten oppimistapojen nykyistä parempi huomioiminen peruskoulussa. Sitä toivoo peräti 92 prosenttia nuorista.
Vaikka barometrin tuloksissa huolestuttavaa ovat merkit koulutuksen eriarvoistumisesta, positiivisena pidetään sitä, että nuorten yleinen usko koulutuksen voimaan on pysynyt vahvana. Nuorista 94 prosenttia uskoo koulutuksen parantavan olennaisesti työnsaantimahdollisuuksia, ja sama osuus nuorista kertoo arvostavansa yleissivistystä.
Vaikka koulutusta pidetään erittäin tärkeänä, nähdään esimerkiksi koulutuksen, motivaation ja työkokemuksen merkitys työnsaannissa hieman pienempänä kuin kymmenen vuotta sitten. Sen sijaan nuoret näkevät sattuman ja perhetaustan roolin työnsaannissa aiempaa suurempana.
– Taloustaantuma ja nuorisotyöttömyys ovat saattaneet koetella nuorten uskoa työmarkkinoihin ja niiden reiluuteen, arvioi Nuorisotutkimusseuran tutkija Tomi Kiilakoski.
Nuorisobarometri kertoo myös kiusaamisen olevan kouluissa melko yleistä. 28 prosenttia nuorista kertoo joutuneensa koulutaipaleensa aikana toisten oppilaiden kiusaamisen kohteeksi.