Nuorisojoukko oli tappaa alle 15-vuotiaan uimarannalla Vantaalla – nuorten väkivallanteot eivät yllätä Danilia ja Wilmaa: "Sitä löytyy joka paikasta"

9:02img
Julkaistu 27.06.2020 20:10

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Nuorten tekemät väkivaltateot ovat puhuttaneet viime aikoina. Danil Seksenovan ja Wilma Bergholmin mukaan tapauksilla tuskin on tekemistä koronaviruksen aiheuttaman poikkeuskevään kanssa.

16-vuotiaat Danil Seksenov ja Wilma Bergholm eivät ole joutuneet todistamaan väkivaltatekoja omin silmin. Ilmiö on kuitenkin tuttu ja siksi viimeaikaiset uutiset nuorten väkivaltateoista eivät tule kummallekaan yllätyksenä.

– Suomi on muuttunut aika paljon nyt vuosien aikana. Otetaan aika paljon mallia ulkomailta, mitä siellä tapahtuu, Seksenov arvioi.

– Tuollaista huonoa käytöstä on ollut ihan aina ja sitä löytyy joka paikasta, joten ei se sinänsä enää yllätä, Bergholm lisää.

Kesäkuussa on uutisoitu useista nuorten tekemistä väkivaltateoista. MTV Uutiset uutisoi muun muassa aiemmin tapauksesta, jossa nuoret ahdistivat 15-vuotiaan ikätoverinsa laiturin alle.

Lue myös: IL: Kuusijärven uimarannalla tapahtui joukkotappelu vain hetki epäillyn hukuttamisyrityksen jälkeen

Väkivalta on lisääntynyt

Seksenovin ja Bergholmin mukaan väkivallasta on tullut normaalia nuorten keskuudessa. Kaksikon mukaan riita- ja konfliktitilanteet olisi mahdollista ratkoa myös muilla tavoilla.

– Joku ei tykkää toisesta niin heti pitää lähtee heittää nyrkkejä. Tällaisista ihan pienistä ja turhista jutuista, joista ei pitäisi edes suuttua. Ne voisi selvittää ihan puhumalla, Seksenov toteaa.

Puhuminen ei nuorten mukaan luonnistu kuitenkaan kaikilta.

– Vaikeista asioista puhuminen on joillekin tosi hankalaa. Ehkä sitä omaa vahvuutta näytetään sitten sellaisella fyysisellä tavalla, Bergholm arvioi.

Vastuu puhumisen opettamisesta kuuluu molempien mukaan vanhemmille. Vuorovaikutustaitojen opettamista voisi kaksikon mukaan lisätä myös kouluihin jo varhaisemmassa vaiheessa.

– Mitä nuorempi, sitä paremmin oppii, Bergholm toteaa.

Oppia tekojen kautta

Koronavirusepidemiasta johtunut poikkeuksellinen kevät on vaikuttanut erityisesti nuorten koulunkäyntiin ja harrastuksiin. Seksenovin ja Bergholmin mukaan erityisolot eivät kuitenkaan kelpaa tekojen selitykseksi.

– Kyllä sillä joillekin ihmisille saattaa olla vaikutusta, mutta en usko, että mitenkään suuremmin, Bergholm puntaroi.

Kaksikko arvioi, että viimeaikaisiin tapauksiin on puututtu hyvin. Kummatkin uskovat, että ulkopuolisten tahojen on silti vaikea vaikuttaa nuorten toimintaan. Seksenovin ja Bergholmin mukaan joskus oppiminen tapahtuu vasta tekojen ja niiden seurausten myötä.

– Totta kai vanhempien pitää puuttua ja sanoa, mutta loppujen lopuksi se on se lapsi, joka sen sitten jossain kohtaa hiffaa. Jos se tarvitsee sellaisen kokemuksen, sitten se vaan tarvitsee sen.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret