Nuorisojoukolle tuomiot huumerikoksista – välitettyjen aineiden joukossa LSD:tä ja muuntohuumetta

kannabis marihuana huume kotikasvatus
Kuvituskuvaa.Lehtikuva
Julkaistu 22.06.2017 16:00

MTV UUTISET

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi torstaina tuomion 15 ihmiselle erilaisista huumerikoksista. Iso osa tuomituista on alle parikymppisiä ja nuorin 17-vuotias. Lievimmät tuomiot määrättiin sakkoina ja ankarin tuomio on kaksi vuotta ehdollista.

Huumeita käytettiin ja välitettiin Mikkelin seudulla. Oikeuden mukaan huumeita ostettiin internetistä ja myytiin muun muassa alaikäisille.

Rikosnimikkeinä on muun muassa huumausainerikos, törkeä huumausainerikos sekä törkeä huumausainerikos nuorena henkilönä. Jotkut tuomitut olivat rikoksen tehdessään alaikäisiä.

Osan tuomittujen kohdalla oikeus toteaa, että rikosten vaarallisuus ja vahingollisuus olisivat edellyttäneet sitä, että tuomitut määrätään vankeuteen. Koska tuomitut eivät aiemmin olleet syyllistyneet rikoksiin, rangaistukset päätettiin antaa ehdollisina.

Viisi nuorta tuomittiin aiemmin samassa jutussa sakkoihin ja kaksi ehdolliseen vankeuteen.

"Spice-huumetta" valmistettiin, välitettiin ja käytettiin

Osa nuorista oli tilannut netistä synteettistä kannabinoidia. Siitä oli muun muassa yrtteihin sekoittamalla valmistettu spice-nimistä ainetta, jota oli myyty eteenpäin. Lisäksi jotkut tuomituista olivat yrittäneet välittää ainakin ekstaasia ja LSD:tä.

Osa nuorista tuomittiin vain huumeiden käytöstä. Spicen lisäksi osa tuomituista oli käyttänyt muun muassa LSD:tä, ekstaasia ja amfetamiinia.

Todisteina oikeudessa olivat esimerkiksi Whatsapp- ja Facebook-keskustelut.

Muuntohuume aiheuttanut vakavia terveyshaittoja

Synteettinen kannabinoidi MDMB-CHMICA on niin sanottu muuntohuume. Se määriteltiin huumausaineeksi vuonna 2015, kertoo Lääkealan ja turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Euroopassa on raportoitu aineen käytön seurauksena vakavia terveyshaittoja, kuten myrkytyksiä ja sekakäyttöön liittyviä kuolemia. Sen vaikutuksen muistuttavat kannabista, mutta ovat voimakkaampia.

– Käyttöannokset ovat usein pienempiä, jolloin ne ovat käyttäjälle helposti vaarallisempia, Fimea kertoo. 

Juttua muokattu 29.6. kello 10.07: Artikkelista poistettu kolmesta kohtaa ilmaisu "keinotekoinen kannabis", jolla viitattiin synteettiseen kannabinoidiin.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos