Nuorten välinen seksi on aikuisille kuuma peruna – oikeanlainen seksuaalikasvatus voisi muuttaa asenteita

5:00img
Julkaistu 03.12.2018 16:50

MTV LIFESTYLE

Media kuvaa nuorten välistä seksiä pahana, mutta aikuisten välistä seksiä taas hyvinvointia lisäävänä. Nuorten välisessä seksissä on omat riskinsä, mutta korostaako media nimenomaan negatiivisia puolia? Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomen aamussa.

Nuorten seksi yhdistetään lähes aina pahoinvointiin, eikä sen mahdollisista positiivisista vaikutuksista puhuta lainkaan. Nuorten Ääni -toimitus lähti selvittämään, mistä asenne johtuu ja miten nuorten väliseen seksiin tulisi suhtautua. Koko reportaasin voit katsoa pääkuvan videolta.

Nuorten seksiä ei nähdä iloisena asiana

Kun Asla Heiskaselta kysytään, millaisia kokemuksia hänellä on seksistä, vastaus on, että lähes pelkästään positiivisia.

– Joka voi johtua siitä, että aina kun olen harrastanut seksiä, se on ollut sellaisen ihmisen kanssa, jonka tunnen jo todella hyvin ja jonka kanssa pystyn suhtautumaan asiaan oikealla tavalla, Heiskanen kertoo.

Lue myös: Titalle diagnosoitiin masennus 17-vuotiaana: "Olin peitellyt sitä vuosia"​​​​​​​

Nuorten Ääni -toimitus on huomannut selkeän eron siinä, uutisoidaanko nuorten vai aikuisten välisestä seksistä. Nuorten seksistä puhuttaessa korostetaan pahoinvointia, mutta aikuisten välisestä seksistä kertovissa jutuissa saatetaan antaa seksivinkkejä, korjataan seksiin liittyviä ongelmia ja kerrotaan jopa hauskoja ”seksimokia”.

Heiskanen pohtii, että ero uutisoinnissa saattaa liittyy siihen, että nuorten seksiä ei nähdä iloisena ja positiivisena asiana.

Seksuaalikasvatus avainasemassa

Kun nuorten välisestä seksistä uutisoidaan, tuttuja uutisotsikoita ovat esimerkiksi ”Liian varhaisesta seksistä mielialaongelmia”, ”Klamydia yleistyy nuorten keskuudessa” sekä ”Nuorten suojaamaton seksi on yleistynyt”.

Väestöliiton FINSEX-tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että varsinkin naisten mielestä seksivalistuksen riittävyys koetaan koko ajan kattavampana. Myös kondomia käytetään yhä useammin ensimmäisen yhdynnän aikana.

Vaikka yhdynnät aloitetaan yhä varhaisemmassa iässä, Terveyden ja Hyvinvointilaitoksen mukaan raskaudenkeskeytyksien määrä on kuitenkin laskussa.

Myös seksuaaliterapeutti Marja Kihlström sanoo, että asia ei ole niin yksiselitteisen mustavalkoinen, kuin mediassa annetaan välillä ymmärtää.

kuva4Seksuaaliterapeutin mukaan seksuaalikasvatus opettaa nuoria, mutta antaa myös vanhemmille levollisemman mielen.

– Jos nuori lähtee harrastamaan seksiä oikeilla tiedoilla ja niin, että hän itse todella haluaa sitä, seksi voi lisätä hyvinvointia ihan samalla tavalla kuin aikuisena, Kihlström toteaa.

Se, miksi nuorten välinen seksi on mediassa tietynlainen ”kuuma peruna”, johtuu Kihlströmin mukaan siitä, että kyse on kuitenkin loppupeleissä ”lapsista”. Nuorten välisessä seksissä riskinä saattaa olla se, että nuori aloittaa seksin harrastamisen ulkoisten paineiden takia, eikä omasta tahdostaan.

– Kun on oikeaa seksuaalikasvatusta, niin että nuoret tietävät, mitä tekevät ja osaavat sanoa kyllä tai ei, niin aikuisetkin voisivat ottaa rauhallisemmin. Meidän aikuistenkin pitää kantaa vastuu tässä, jotta nuoret saavat tarvitsevansa tiedon, Kihlström toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde