Tänään käynnistyi mielenterveyden viikko. Nuorten mielenterveyden ongelmista keskusteltiin Huomenta Suomen mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan sekä Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet -projektin kokemusasiantuntija Titta Mykkäsen kanssa.
Titta Mykkänen sairastui 17-vuotiaana vaikea-asteiseen masennukseen. Hän itse arvelee, että masennus oli kestänyt jo pitkään, mutta se diagnosoitiin vasta tuossa iässä.
– Vointi ihan romahti. Olin peitellyt sitä vuosia, eikä sitten vain enää jaksanut peitellä. Mulla oli viiltelyongelmaa, Titta muistelee.
Titta kertoo, että hän oli juuri itsenäistymässä kotoa. Se luultavasti stressasi.
Tittaa myös kiusattiin koko hänen kouluaikansa. Hän uskoo, että sillä oli yhteys mielenterveysongelmiin.
– Onhan siellä muutakin, mutta yksi iso syy on se kiusaaminen.
Tällä hetkellä Titta voi hyvin. Hän toimii Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet -projektissa kokemusasiantuntijana. Haastattelussa hän kertoo, mitä se käytännössä tarkoittaa.
Yhä useampi nuori voi pahoin
Titan tapaus on vain yksi monista. Mielenterveyden keskusliiton tuoreiden lukujen mukaan 20–25 prosentilla eli noin joka neljännellä tai viidennellä nuorella on jonkinlainen mielenterveyshäiriö.
Puolet aikuisten mielenterveyshäiriöistä on alkanut ennen 14 vuoden ikää, vieläkin suurempi osuus, kolme neljästä, alkaa ennen 24 vuoden ikää.
Haastattelussa pohditaan sitä, millaista apua nuorille tulisi tarjota.
Mielenterveysongelmista seuraa se, että työkyvyttömyysluvut ovat kasvaneet 30 prosenttia kymmenen vuoden aikana, vuosina 2005–2015. Yhä useampi nuori on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä. 7 300 alle 25-vuotiasta on työkyvyttömyyseläkkeellä vuoden 2016 lopulla.