Työikäiset, jotka eivät tiedosta vaikeuksia kuulemisessaan, muodostavat tänä päivänä uuden ongelmaryhmän.
Nykyajan työelämä on vaativaa kommunikaation suhteen. Aiemmin työ oli enemmän suorittavaa työtä, jossa kuulo ei ollut keskeisessä asemassa. Nyt noin 80 prosenttia ei suoriudu työelämässä ilman kuuloa.
− Ihmisillä on haastavia tehtäviä kuulon kannalta. Työtä tehdään avokonttoreissa, moni käyttää työssään vierasta kieltä ja työn aikana puhutaan paljon puhelimessa. Tilanne on ihan erilainen kuin 1950-luvulla, Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia sanoo.
Kuuleminen vie mehut
Kuulonlaskussa petollista on se, että se voi tapahtua varsin huomaamatta. Ihminen kokee selittämätöntä väsymystä, kun kuuleminen vaatii energiaa ja vie lopulta kaikki voimat.
− Moni kertoo, ettei jaksa töiden jälkeen oikein mitään. Terveyshuollossa tarkistetaan hemoglobiinit ja muut arvot, mutta kannattaisi tutkituttaa lisäksi, onko myös kuulossa vikaa, Havia painottaa.
Jos asialle ei tehdä mitään, vaikeudet kuulemisessa laukaisevat helposti kehän. Tutkimuksissa on todettu, että jos ihmisellä on pitkään huono kuulo, hänen kuuloratojensa toiminta aivoissa heikkenee. Tämä vaikeuttaa edelleen puheesta selvän saamista.
Kuuleminen vaatii yhä enemmän keskittymistä, ihminen väsyy ja sosiaaliset suhteet vaikeutuvat.
− Huonokuuloiselle voi tulla työyhteisössä jaksamisen ongelmia. Esimerkiksi osa työtehtävistä voi jäädä hoitamatta, Havia kuvaa.
Kuva: Colourbox.com
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös: