Kevät on lintujen bongaajalle otollista aikaa, sillä lintujen paluumuutto tapahtuu pitkin kevättä eri vaiheissa. Lisäksi loppukevään lämpöaallot houkuttelevat harvinaiset linnut Suomenkin leveysasteille.
Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomen rariteettikomitean puheenjohtaja William Velmala kertoo, että keväällä suurimmat harvinaisuudet tavataan yleensä toukokuussa.
– Tällöin tulee usein kaakosta lämpimän ilman putkia, jotka houkuttelevat eteläisemmät ja kaakkoisemmat lajit kauniilla kelillä ja lämpimillä virtauksilla tavallista pohjoisemmas normaalilta levinneisyysalueeltaan, Velmala kertoo.
Harvinaisuudeksi kutsutaan lintua, joka tavataan paikassa, jossa se ei pesi tai esiinny vakiintuneesti. Birdlifen rariteettikomitean periaatteisiin kuuluu, että harvinaisesta lintuhavainnosta pyritään samaan kattava dokumentaatio ja mielellään ottamaan kuva.
Näin tunnistaminen on helpompaa, harvinaisuushavainto on todistettavissa ja se liittyy osaksi tieteellistä tutkimusta.
Pikkuharvinaisuuksien pääsiäinen
Pääsiäisen aikaan Suomessa tavattiin runsaasti pikkuharvinaisuuksia. Ne ovat lajeja, joita havaitaan Suomessa useita tai jopa kymmeniä.
Yksi näistä lajeista on jalohaikara. Eteläinen laji pesi ensimmäistä kertaa koskaan Suomessa viime vuonna. Pesimispaikaksi valikoitui Porvoo.
Tänä vuonna havaintoja on tehty runsaasti Etelä-Suomessa. Jalohaikaraa odotettiin Suomeen pesimään jo pitkään, koska sitä oli näkynyt etelärannikolla pesimäaikaan.
Harrastajat seuraavat nyt, vakiintuuko jalohaikara pesimälajiksi Suomeen.
Toinen pikkuharvinaisuus on tulipäähippiäinen, joita on nähty kaksi Hangossa ja yksi Ahvenanmaalla.
Suomessa harvalukuinen pesimälaji haarahaukka on myöskin esittäytynyt tänä vuonna monin paikoin, muunmuassa pääkaupunkiseudulla, Kirkkonummella, Nurmijärvellä ja Köyliössä.
Harvinaisuuksien lauantai
Velmala kertoo, että lauantaina oli koko kevään harvinaisuusrikkain päivä.
– Säkylässä havaittiin ruostekurkkusirkku, Muuramessa paksujalka ja Lappeenrannassa mustakaulauikku. Nämä kaikki ovat suurharvinaisuuksia Suomessa ja pitkään jatkunut lämmin etelävirtaus on auttanut niiden saapumista tänne pohjoiseen.
Ruostekurkkusirkku on nähty edellisen kerran Suomessa vuonna 2007, ja kautta aikojen siitä on vain neljä aiempaa havaintoa.
Lauantai-iltana Velmala sai vielä tiedot Uudessakaupungissa nähdystä amerikanmustalinnusta, josta on vain viisi aiempaa havaintoa, sekä rusorintakertusta, joka oli nähty Jurmossa.
– Mahdollisesti kaikkien aikojen harvinaisuusrikkain päivä Suomessa, Velmala iloitsee.
Edellisen viikon torstaina nähtiin myös valkokurkkusirkku, josta on vain kolme aiempaa havaintoa Suomesta.
Aikainen kevät muuttaa lajistoa
Sen lisäksi, että lintujen bongaaminen on mukava syy lähteä ulos luontoon, voidaan lintujen havaitsemisesta tehdä myös suurempia havaintoja.
Velmalan mukaan tiettyjen lajien runsastuminen voi tarkoittaa ilmastonmuutoksen tuomaa pesimälajiston muutosta.
– Kolmenkymmenen vuoden harrastusaikanani olen nähnyt muutoksen hyvin selvästi. Kevät aikaistuu ja lajisto muuttuu. Kotimaisilla lajeilla kevään aikainen tulo aikaistaa muuttoa, mutta tänne harvoin eksyvillä lajeilla se voi tarkoittaa sitä, että laji alkaa pesiä meillä Suomessa, Velmala kertoo.
Ensi lauantaina käydään Birdlifen järjestämä vuosittainen tapahtuma Tornien taisto. Siinä joukkueet pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon havaintoja lintutornista kahdeksan tunnin aikana.
Tornien taistoon voi osallistua missä tahansa Suomen yli 400 lintutornista. Hyväksyttyjä torneja ovat kiinteät lintutornit, näkötornit ja vesitornit. Asuinrakennuksen katto ei kelpaa.
Osallistumismaksulla tuetaan tänä vuonna uhanalaisen heinäkurpan suojeluhanketta.