Suomen ensimmäinen mustakurkumurri on nähty tänään Kirkkonummella Uudellamaalla. Asiasta kertoo lintujen suojelu- ja harrastajajärjestö BirdLife Suomi tiedotteessaan.
Linnun bongasi karkkilalainen Mika Teivonen, joka oli Porkkalanniemellä seuraamassa syysmuuttoa.
Aamupäivällä Teivonen huomasi lähellä rantaa aallokossa kelluvan mustavalkoisen vesilinnun ja määritti sen pikaisesti pikkuruokiksi. Pikkuruokki on loppusyksyn ja talvikuukausien vieras Jäämereltä, mutta on BirdLifen mukaan sen verran harvinainen, että paikalle saapui muitakin harrastajia.
– Lintu oli vain aika ajoin näkyvissä ja välillä pitempäänkin kateissa, mutta pian huomattiin, etteivät tuntomerkit – vaalea nokka ja harmaa selkä – sopineetkaan pikkuruokkiin. Kyseessä oli paljon harvinaisempi harhailija, mustakurkkumurri, lintujärjestön tiedotteessa kerrotaan.
Lue myös: Nyt on joutsenia! Linnut ihastuivat Kuusamon Nissinjärveen niin, että kohta loppuu tila kesken
Mustakurkkumurri talvehtii Pohjoisella Tyynellämerellä
Mustakurkkumurri pesii ja talvehtii Pohjoisella Tyynellämerellä Beringinsalmen molemmin puolin.
Euroopasta on aiemmin ainoastaan havainto yksilöstä, joka palasi Englannissa samaan paikkaan kolmena keväänä 1990–1992. Porkkalan havainto oli vasta toinen Euroopasta.
Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli, mutta sen jälkeen hyväksymistä odottavat havainnot kamtšatkanuunilinnusta Enontekiöllä sekä siperianlepinkäisestä Hailuodossa ja Helsingissä.
BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.